Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Drsná Blanka je tady

S milovníky klidné nálady v pražské Stromovce lomcuje nervozita.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Žádnej stres, zase odsud zmizíme. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Žádnej stres, zase odsud zmizíme. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

S milovníky klidné nálady v pražské Stromovce lomcuje nervozita. V zákonem chráněném parku se už dva měsíce staví. Betonáři sice zabrali jen kousek klidné zóny, ale přítomnost těžkých stojů je nanejvýš podezřelá. V noci, když staveniště osvětlují mohutné reflektory, jimž nelze uniknout ani v temných koutech parku, to platí dvojnásob. Co se to tu děje? Místní to většinou vědí – stavaři zpevňují zem, pod kterou má vést známý komplex silničních tunelů Blanka. Potíž je v tom, že zastánci tubusu pro auta vždycky tvrdili, že Stromovka si smělé stavby ani nevšimne.

Zvláštní zacházení

Ochranáři tvrdí, že hudrování není na místě. Nasazená technika podle nich park nijak nepoškodí a až stroje odjedou, bude všechno jako dřív. „Sleduji Stromovku už sedm let. Nenechám si na ni sáhnout,“ uklidňuje nervozitu milovníků ranního joggingu Jan Farkač z České zemědělské univerzity. Nedaleko stavby se rozkládá soustava rybníčků a Farkač tady právě zkoumá vzácné vodní šneky. Stavbaři se prý chovají ohleduplně. „Třikrát týdně je chodím kontrolovat,“ říká muž, který před časem pro pražský magistrát vypracoval posudek, podle kterého stavební práce nemohou přírodu v parku ovlivnit.

Jeden šrám se ale do obrázku idyly přece jen vloudil. Podle původních plánů se tuneláři neměli ve Stromovce vůbec objevit. Pracovat měli jen pod zemí. Jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].