Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Krakatice jako bestseller

Novinář z deníku MF Dnes Jaroslav Kmenta propásl šanci dostat se do čítanek. Nebo alespoň do slušných skript nějaké žurnalistické školy. Vybral si totiž pro sepsání své již druhé knihy o mafiánovi Františku Mrázkovi tu nejsnazší cestu a to je vzhledem k materiálu, který má v ruce, obrovská škoda.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Novinář z deníku MF Dnes Jaroslav Kmenta propásl šanci dostat se do čítanek. Nebo alespoň do slušných skript nějaké žurnalistické školy. Vybral si totiž pro sepsání své již druhé knihy o mafiánovi Františku Mrázkovi tu nejsnazší cestu a to je vzhledem k materiálu, který má v ruce, obrovská škoda.

Prostě jen utřídil a přepsal odposlechy, zachycené na přelomu tisíciletí policisty sledujícími „mafiána“ Mrázka. Konkrétně Mrázkovy pokusy prostřednictvím ovlivňování a snad i uplácení politiků ovládnout bohaté státní podniky. Dokonale se při tom vyhnul desítkám zásadních otázek, které samotná existence spisu vyvolává. Kniha Kmotr Mrázek II. Krakatice tak není výsledkem investigativního pátrání novináře, ale poměrně plochým zpracováním dokumentů, které Kmenta dostal evidentně na stříbrném podnose.

Novinář, který nepátrá

Jaroslav Kmenta je určitě zaslouženě investigativní hvězdou tuzemské žurnalistiky. Řadu jeho článků čteme s chutí a některé jeho objevy a jejich zpracování uspokojí i nejnáročnější experty. Proto bylo loni určitým zklamáním, když první díl knihy o Mrázkovi byl vlastně jen popisem vekslákovy byznysmenské kariéry. Některé informace, jež v ní přinesl, byly zásadní, chyběla však jakákoli hlubší analýza. Dalo se to přičíst tomu, že Kmenta neměl na zpracování faktů dost času.

U druhého dílu se však už nikdo na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].