Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

To příjemné až pak

Tunel pod vyšehradskou skálou je kvůli opravám zavřený a kromě velké okliky zbývá jediná cesta – speciálně vypravenou lodí, která pendluje po Vltavě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Hodinky dnes klidně nechte doma. (Dočasné kotviště v pražském Podolí) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Hodinky dnes klidně nechte doma. (Dočasné kotviště v pražském Podolí) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Té uklidňující ranní mlhy nebo spíš jen oparu si člověk při jízdě tramvají v rušných ulicích hlavního města ani nevšimne. Teprve až když sestoupí dolů k Vltavě a zadívá se na její hladinu. Od začátku listopadu tam dostávají nebývalou dávku ranní romantiky všichni obyvatelé Prahy, kteří cestují z jihu města kolem řeky do centra. Tunel pod vyšehradskou skálou je totiž kvůli opravám zavřený a kromě velké okliky zbývá jediná cesta – speciálně vypravenou lodí, která pendluje po Vltavě.

Každé uzavírky a změny v dopravě jsou obvykle k zlosti, tohle je ale opravdu něco jiného. Je to vidět i na tvářích lidí, čekajících každé ráno v přístavišti. Kolem se pohupují zakotvené výletní čluny, v oparu dál od břehu nehybně stojí pramice s rybáři a kus nad hlavami pasažérů téhle zvláštní městské dopravy právě vybírají zatáčku tři kachny. Nad hladinu řeky se podél zelených břehů naklánějí vrby a za nimi vykukuje několik zbylých komínů kdysi průmyslového Smíchova. V dálce po proudu se pak rýsuje silueta Pražského hradu.

Brzy po opuštění tramvaje a příchodu k řece je jasné, že každý, kdo tentokrát pojal cestu do práce výletním tempem (jinou variantu tohle pražské cestování lodí stejně nepřipouští), si nenadálé zklidnění městského tempa užije.

Přijíždí parník v nápisem Vzhůru do zoo Praha. Cestující se sesedají na lavice na horní palubě, kdo chce teplo a něco z baru, míří do podpalubí. Loď…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].