Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Republikánský kandidát zasluhuje poklonu za způsob, jakým přijal porážku v amerických prezidentských volbách. V okamžiku, kdy bylo jasné, že do Bílého domu zamíří jeho demokratický konkurent Barack Obama, mu poblahopřál a pak na shromáždění ve své domovské Arizoně přednesl klidný a smířlivý projev.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Respekt - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Respekt

Velký styl Johna McCaina

Republikánský kandidát zasluhuje poklonu za způsob, jakým přijal porážku v amerických prezidentských volbách. V okamžiku, kdy bylo jasné, že do Bílého domu zamíří jeho demokratický konkurent Barack Obama, mu poblahopřál a pak na shromáždění ve své domovské Arizoně přednesl klidný a smířlivý projev. McCain tak ukázal větší úroveň než někteří jeho příznivci, kteří při pochvalných zmínkách o Obamovi začali bučet. Proslov amerického válečného a politického veterána by mohl být inspirací pro české politiky, kteří takové velkorysosti ještě nedozráli a po prohraných volbách místo blahopřání vítězi zpochybňují základní demokratické principy státu.

Despekt

Památkáři proti památkám

Karlův most byl při své opravě nenávratně zničen. Není to pravda, oprava dopadla skvěle. Spor mezi památkáři o to, zda byla nejcennější stavba v Praze rekonstruována dobře či ne, opět upozornil na nekoncepčnost zdejší památkové péče. Už roky ji má na starosti několik institucí, které ale vzájemně nespolupracují a často vynášejí naprosto protichůdná stanoviska. Výsledkem je pak chaos v péči o zdejší kulturní bohatství. Někdy jsou památkáři až nebývale „benevolentní“ (jako v případě zničení pražské střešní krajiny půdními vestavbami), jindy nepovolí vůbec nic (zajímavou a inspirativní architekturu v centru města)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].