Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Poplatky, či úplatky?

Žijeme v době krize, blížícího se českého předsednictví EU a prvního černošského prezidenta USA. Je i po volbách a nastalo období hádek uvnitř ODS. Ale hlavně prožíváme dny, kdy se znovu mluví o regulačních poplatcích.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JORGE ZÚÑIGA PAVLOV - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: JORGE ZÚÑIGA PAVLOV - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Žijeme v době krize, blížícího se českého předsednictví EU a prvního černošského prezidenta USA. Je i po volbách a nastalo období hádek uvnitř ODS. Ale hlavně prožíváme dny, kdy se znovu mluví o regulačních poplatcích. K tomu všemu se doktoři chystají stávkovat a tím nám říct, že problémy dále čekají na řešení.

Den po krajských volbách jsem doprovázel známého k doktorovi do nemocnice na dohodnutou schůzku. Kontakt na lékaře získal díky rodinným známostem, proto doufal v lepší přístup. V duchu jsem si říkal, že mezi lidmi stále převládá dojem, jak důležité jsou protekční známosti. Vzhledem k závažnosti onemocnění a doporučení radikálního řešení, tedy operace, se kamarád rozhodl hledat také jinou alternativu. Tajně doufal, že si může pomoci sám a svůj stav zlepšit jinak (homeopatikou, makrobiotikou atd.). Asi proto, že se cítil zklamán tím, že mu jeho lékař nedokázal říct nic o příčinách nemoci. Přes veškeré obavy můj známý pořád věřil…

Já jsem si v tu chvíli uvědomil, že současná západní medicína řeší jen důsledky onemocnění a pacient přestal být brán jako celek. Dnes se nemocný zdá být jen skladbou různých orgánů, které specialisté léčí odděleně.

Po dvou hodinách marného čekání v nemocnici a sledování, jak se lékař snažil být všude, kam byl povolán, jsme to vzdali. Známý napsal vzkaz doktorovi a sestřička slíbila jeho předání. Doufali jsme, že se doktor ozve. Po dvou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].