Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

ODS se vzdává

V Česku jsou tři přední politici, kteří tvrdí, že regionální volby byly referendem o vládě a o premiérovi Topolánkovi: Jiří Paroubek, Václav Klaus a Pavel Bém. Zajímavá společnost. A ještě zajímavější je analyzovat, co by pád Mirka Topolánka skutečně znamenal.

V Česku jsou tři přední politici, kteří tvrdí, že regionální volby byly referendem o vládě a o premiérovi Topolánkovi:Jiří Paroubek,Václav KlausPavel Bém. Zajímavá společnost. A ještě zajímavější je analyzovat, co by pád Mirka Topolánka skutečně znamenal.

Střez se reforem

Od voleb sice už uběhl nějaký čas, ale u tohoto fenoménu stojí za to se na chvíli zastavit – Česko je odsouzeno nejen k vládám s těsnou většinou, ale evidentně i k premiérům, kteří jsou na jedno použití. Tento trend zahájil Josef Tošovský, pokračovali v něm Miloš Zeman (byť utekl dobrovolně), Vladimír Špidla,Stanislav Gross a nyní to hrozí u Mirka Topolánka. Vzhledem ke zdejšímu nedostatku elit to je překvapivé plýtvání silami (i když je fakt, že u Zemana a Grosse nedoprovází tuto marnotratnost slzy, ale bouchání špuntů šampaňského).

Topolánkův koncept je správný, jde jen o to ho plnit.Nepočítáme-li Zemanův dobrovolný útěk, jsou důvody odchodů dva – skandály nebo prohrané regionální či evropské volby. Druhý důvod je zajímavější a také problematičtější. Obecné politické pravidlo říká, že nepříjemné kroky a reformy se dělají v prvních dvou letech vládnutí, protože vzedmutá zlost voličů může během následujících dvou let postupně vyprchat. Každá zdejší vláda je ale po dvou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].