Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Černý stín člověka hledícího do propasti, to je titulní strana týdeníku The Economist s textem: Svět na hraně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: MARTIN M. ŠIMEČKA - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: MARTIN M. ŠIMEČKA - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Černý stín člověka hledícího do propasti, to je titulní strana týdeníku The Economist s textem: Svět na hraně. Náš kreslíř Pavel Reisenauer si naštěstí zachovává svůj humor a nadhled, ale světoví komentátoři a politici jsou vážní jako už dávno ne. Citace dramatických slovních spojení z minulého týdne by vydaly na mnoho stran a slova jako „kasinový kapitalismus“ se stávají normou. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes vidí jako „šílenou“ myšlenku, že „trhy mají vždycky pravdu“, americký komentátor Paul Krugman cituje svého kolegu, podle něhož je dnešní situace „finančním ekvivalentem nástupu teroru v období Francouzské revoluce“.

Dnešní mladá generace možná poprvé v životě zažije historický zvrat, byť si to možná ještě nepřipouští. Pod vlivem krize, která může být obrovská nebo jen velká, se totiž rodí nový ideologický zápas o „ducha demokratického kapitalismu“. V tomto vydání Respektu se věnujeme různým pohledům na současný vývoj: od zkoumání dopadů krize na Česko (str. 16–18), přes ekonomické komentáře a analýzy (str. 1229–31) až po politický esej (str. 60).

Jak víme z řečtiny, krize nemusí být jen hrozbou, ale také změnou, dokonce k lepšímu. Jako na zavolanou přichází naděje z úplně jiné oblasti – z medicíny. Týdeník The Economist věnoval velký prostor novým objevům v buněčné biologii, které mohou zásadním způsobem zvětšit šance na boj s rakovinou (str. 36–41).

Malou změnou – věříme, že k lepšímu – prochází také grafika Respektu.

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení vám přeje

MARTIN M. ŠIMEČKA

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].