Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Souhlasíte s premiérem Topolánkem, že se díky opoziční

Organizovaný zločin se odnepaměti snaží infiltrovat do politických struktur po celém světě, domnívám se však, že nemáme důkazy o významu opoziční smlouvy pro tento fakt.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: PŘEMYSL SOBOTKA - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: PŘEMYSL SOBOTKA - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

PŘEMYSL SOBOTKA

předseda Senátu, ODS

Nechť si kritici opoziční smlouvy připomenou rok 2006, výsledky voleb, atmosféru ve společnosti a nechutné tahanice, které odstartoval známý Paroubkův povolební projev. To je i důvod, proč mne přivádí do rozpaků negativní postoj Mirka Topolánka. Organizovaný zločin se odnepaměti snaží infiltrovat do politických struktur po celém světě, domnívám se však, že nemáme důkazy o významu opoziční smlouvy pro tento fakt. Dnešní politické aféry a aférky typu Morava či Tlustý proto zatím považuji za současné selhání jednotlivců bez návaznosti na roky 1998–2002, tj. období opoziční smlouvy.

MIROSLAVA NĚMCOVÁ

1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, ODS

Nesouhlasím. Mafii do politiky nepouští žádná smlouva nebo koalice, dveře jí otevře vždy člověk, který si politiku zredukuje pouze na prosazování svých zájmů pomocí jakékoli metody. Opoziční smlouva byla nestandardním krokem, ale umožnila řešení patové až vyděračské situace, kterou připravil a bude připravovat poměrný volební systém. Vytváří nestabilní vládní koalice, nutí k obrovským programovým a personálním kompromisům. Závislost koalic na každém poslanci je lákavým terénem pro patologickou část společnosti. Řešením je většinový systém, kde vláda má skutečnou moc a skutečnou odpovědnost.

JAN ZAHRADIL

europoslanec ODS

Nemůžu vyloučit, že záležitosti tohoto typu probíhaly, že tam byly nějaké individuální kontakty jako ten, který se teď ukázal u Vlastimila Tlustého. Neoznačil bych to ale za obecný jev a nemyslím, že to bylo jednoznačně důsledkem opoziční smlouvy. Rozhodně k tomu docházelo a dochází i v dobách, kdy existuje a funguje normální vládní koalice, určitě k tomu docházelo za minulých vlád sociální demokracie, kdy existovala opozice. Je pravda, že je třeba takové vazby zpřetrhat, ale přímou souvislost s opoziční smlouvou nevidím.

JAN VIDÍM

poslanec ODS

Možná to pan předseda ještě nějak dopoví, ale nemyslím, že to byla opoziční smlouva, která něco takového přinesla do české politiky. Mám trochu obavu, že zhrubnutí politiky přinesly spíše pozdější roky než smlouva ODS a ČSSD. Jistě to nebylo řešení úplně nejlepší, na druhou stranu ani nějaká velká tragédie. Co se týče Vlastimila Tlustého a Františka Mrázka – z toho, co se objevilo v novinách, nejsem schopen vydedukovat naprosto nic. Dva lidé se baví o třetím člověku a něco o něm říkají, aniž by se on toho rozhovoru účastnil. Nedokážu si z toho vydedukovat, že by Tlustý byl mafián či zločinec.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2008 pod titulkem Anketa: Souhlasíte s premiérem Topolánkem, že se díky opoziční