Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Politika ve vířivce

Je česká politika jedna velká špína? Mají mít novináři nějaké mantinely při jejím odhalování? A jak tuhle špínu vyčistit? To jsou hlavní otázky, které nám tu zbyly z aféry známé jako „Tlustý ve vířivce“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Je česká politika jedna velká špína? Mají mít novináři nějaké mantinely při jejím odhalování? A jak tuhle špínu vyčistit? To jsou hlavní otázky, které nám tu zbyly z aféry známé jako „Tlustý ve vířivce“. Tento poslanec ODS, kdysi horký kandidát na místo předsedy strany, s pomocí reportéra Novy vyrobil své vlastní kompromitující fotografie a pak čekal, jak je bude Nova metodou policejního agenta provokatéra nabízet Tlustého nepřátelům v ODS, především lidem kolem premiéra Topolánka. Výsledek je všeobecně známý a nemá cenu ztrácet čas jeho opakováním (zájemci mohou najít shrnutí na svehla.blog.respekt.cz). Důležité ale je, jaký se teď rozhořel o interpretaci celého skandálu, který ohrožuje vládu, spor.

Organizovaný Tlustý

Političtí komentátoři odhalení moc neprožívají, jeho autoři, novináři Novy a Mladé fronty Dnes, ale vidí situaci dramaticky. Podle zástupce šéfredaktora MF Dnes Michala Musila reportáž „v plné ohavnosti“ ukázala, za jak „běžnou součást práce považují poslanci kompromitující materiály“. Nova interpretuje výsledek ještě razantněji. „Část politické scény prokázala, že jí není žinantní používat metody organizovaného zločinu – korupci, vydírání, nátlak,“ píše se ve vnitropodnikové analýze Novy.

Jsou ale výsledky práce reportérů skutečně tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].