Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Oběd máš v lednici

Nedávno jsem pro Nezávislou energetickou komisi zpracovával podklady o světovém sociálním vývoji a narazil jsem na nový, ale podle všeho významný jev. Týká se mladých lidí, kteří zůstali mimo civilizační kvas současného světa: někteří odmítají opustit domov rodičů, jiní nechtějí chodit do zaměstnání nebo do škol, další nemohou sehnat práci.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Nedávno jsem pro Nezávislou energetickou komisi zpracovával podklady o světovém sociálním vývoji a narazil jsem na nový, ale podle všeho významný jev. Týká se mladých lidí, kteří zůstali mimo civilizační kvas současného světa: někteří odmítají opustit domov rodičů, jiní nechtějí chodit do zaměstnání nebo do škol, další nemohou sehnat práci.

Zmínil jsem se pak o tomto fenoménu, popisovaném jako „neet generation“ nebo japonským slovem hikikomori, v rozhlasovém pořadu. Během asi tří let, kdy v rozhlase hovořím o ekologických, sociálních či energetických tématech, jsem nikdy nezažil tak intenzivní odezvu a nedozvěděl se tolik konkrétních příkladů, jako když jsem mluvil o tomto zdánlivě naprosto odtažitém úkazu. Jev, jehož jméno nedovedeme ani pořádně vyslovit – hikikomori –, není tedy jen záležitostí Japonska či bohatého Západu. Je to něco, co skrytě trápí i českou společnost.

NEET generation

Ve slovech „neet generation“ slyšíme ozvěnu pojmenování generace beatniků, ve skutečnosti však označují mladé Brity, kteří momentálně nepracují, nechodí do školy ani do žádných kurzů (NEET = Not currently engaged in Employment, Education or Training). Jde o nehomogenní skupinu mladých lidí (podle původní definice ve věku 16 až 19 let, ale často i starších), kteří práci buď nemohou nalézt, nebo ji nehledají. Právě těm druhým se budeme věnovat; mladým,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].