Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vláda v nesnázích

Kdy v této zemi nebylo v politice něco komplikovaného? Přesto právě začínající politická sezona zahrnuje hned několik výjimečných okamžiků, které budou mít vliv na vývoj v zemi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Konstatovat, že Česko čeká politicky náročný podzim, je stejně překvapivé jako tvrdit, že na Sahaře je horko. Kdy v této zemi nebylo v politice něco komplikovaného? Přesto právě začínající politická sezona zahrnuje hned několik výjimečných okamžiků, které budou mít vliv na vývoj v zemi. Není řeč o převratech, spíše o atmosféře a souvislostech.

Zelený rozvod

První dějství se odehraje už tento víkend v Teplicích, kde si zelení budou volit nové vedení. Střet mezi křídlem Martina Bursíka a křídlem Dany Kuchtové je v mnoha ohledech výjimečnou záležitostí. Nejde totiž jen o souboj o vedení strany, ale o celkové směřování tohoto uskupení.

Bursíkovo a Kuchtové vidění světa se postupem času stalo neslučitelné se životem zelených, stejně jako se to svého času vyostřilo mezi křídly Špidly a Zemana v sociální demokracii. I tam to vedlo k sebedestrukci, která svým způsobem pokračuje dodnes, i když jsou už oba muži mimo politiku.

Kolem situace u zelených panují dvě iluze. Zaprvé, že když souboj o předsednický post vyhraje Dana Kuchtová, tak to nebude mít vliv na setrvání zelených ve vládě. Dříve nebo později by se jistě ukázalo, že SZ ve vládě v takovém případě nemůže setrvat. Kuchtovou žene dopředu proud, který staví výhradně na negaci stranického působení v kabinetu Mirka Topolánka. Bylo by absurdní, kdyby najednou výrazně otočil a popřel tak sám sebe.

A ještě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].