Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blog

Redakce Respektu zaujala poměrně silně formulované stanovisko morální podpory malého gruzínského Davida proti vzkříšenému imperialismu ruského Goliáše. Tento postoj je pak uveden do zřetelné souvislosti s debatou o zajištění bezpečnosti přimknutím se k USA.

Hvízdání na cestě geopolitickou tmou

Redakce Respektu zaujala poměrně silně formulované stanovisko morální podpory malého gruzínského Davida proti vzkříšenému imperialismu ruského Goliáše. Tento postoj je pak uveden do zřetelné souvislosti s debatou o zajištění bezpečnosti přimknutím se k USA. Je to srozumitelná reakce občanů podobně malé země, která se po značnou část své moderní historie nacházela uvnitř impéria řízeného z Moskvy. Zvlášť při 40. výročí varšavské smluvní invaze je trend emocionální identifikace s Gruzií nutně silný, i když analogie jsou spíše zavádějící.

Strategicko-bezpečnostní neklid, který Češi pociťují při pohledu na silově se prosazující Rusko, není ale nejvhodněji popsán morálními kategoriemi konfliktu dobra se zlem, svobody s despocií, západní civilizace se stepním barbarstvím. I když namlouvat si, že ano, nám může trochu zvednout náladu. Asi jako hvízdání si pro kuráž na cestě temnou nocí.

MERVART.BLOG.RESPEKT.CZ

Bůh, babička, Gagarin a já

Babička je celá v černém. Vypravuje se na pohřeb.

Co je to pohřeb? ptám se od stolu a sleduju, jak jí utíká oko na punčoše.

To když někdo umře, vypustí duši, která odejde k pánubohu, babička se pokřižuje, a tělo se musí pochovat do země, tak ty, co měli toho člověka rádi, se s ním přijdou rozloučit.

Aha. A co je to pánubohu?

Babička se skloní, udělá mi křížek na čelo, usměje se a řekne…

NEMCIK.BLOG.RESPEKT.CZ

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].