Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Svoboda nad zlato

Pro vítězství na olympiádě jsou ochotni obětovat všechno. Americká gymnastka Chellsie Memmelová si před čtrnácti dny zlomila kotník, přesto minulý týden nastoupila na bradla a svým kamarádkám pomohla vybojovat stříbro v soutěži družstev.

Pro vítězství na olympiádě jsou ochotni obětovat všechno. Americká gymnastka Chellsie Memmelová si před čtrnácti dny zlomila kotník, přesto minulý týden nastoupila na bradla a svým kamarádkám pomohla vybojovat stříbro v soutěži družstev. Když po závěrečném saltu odešla po svých, dosti lidem v americkém týmu se ulevilo. To maďarský vzpěrač János Baranyai dopadl mnohem hůř: sedmasedmdesátikilový borec si naložil dvakrát těžší činku a v přímém přenosu olympijského finále si za strašlivého řevu vykloubil loket.

Vrcholový sport je pro leckoho přitažlivý právě tím, že se v něm překonávají hranice toho, co je lidské tělo schopno snést. Poučný je v tomto ohledu příběh amerického plavce Erika Shanteaua. V touze vybojovat si finále prsařské dvoustovky odložil operaci, která by mu měla pomoct vyhrát nad rakovinou varlat. Semifinále nakonec prohrál, snad bude mít s nemocí větší štěstí.

V honbě za zlatem se ale dá na olympiádě vedle části svého zdraví obětovat i část své identity. Kajakář Benjamin Boukpeti vybojoval pro Togo třetí místo ve slalomu, západní Afriku ale navštívil jen jednou, jako dítě. Klidně by závodil za Francii, kde celý život žije, jenže do její reprezentace se neprobojoval. Ještě pozoruhodnější situace nastala v plážovém volejbalu. Ženský zápas ve skupině tentokrát nevyvolal pozornost jen tradičně ladnými křivkami závodnic, ale především tím, že proti sobě nastoupily Gruzínky a Rusky, jejichž státy na sebe zrovna střílely v Jižní Osetii. Gruzínské hráčky vzaly turnaj hodně vlastenecky, hrály totiž pod přezdívkami Saka a Rtvelo, což dá dohromady v gruzínštině název jejich země. Vtip je ovšem v tom, že dívky se ve skutečnosti jmenují Cristine SantannováAndrezza Martinsová, narodily se a žijí v Brazílii a za ty dva roky, co získaly gruzínské občanství, byly na Kavkaze jen dvakrát.

Stejně jsou na tom i jejich krajané Jorge TerceiroRenato Gomes, kteří za Gruzii na olympiádě smečují pod přezdívkami Geor a Gia. A vypadá to, že něco podobného potká i naši střelkyni Kateřinu Emmons. Zatím nejúspěšnější česká sportovkyně v Pekingu se chce se svým mužem Matthewem usadit ve Spojených státech a časem je možná i reprezentovat. Populární střelecký pár tam má prý pro svou profesi mnohem lepší podmínky.

Média po celém světě zatím rozebírají, zda mají Američané na olympiádě vůbec šanci v celkovém počtu získaných medailí porazit Číňany. Je ovšem otázkou, zda by to bylo tak napínavé i ve chvíli, kdy by Čína svým sportovcům dovolila reprezentovat, koho se jim zlíbí. Touha po lepším žití na svobodě je totiž možná ještě větší než touha po vítězství na olympiádě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 34/2008 pod titulkem Svoboda nad zlato