Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Odsedíš si deset let

Ve dne v noci chodil a hledal pohled vraha. Hrdina románu Za úplňku španělského spisovatele Antonia Muñoze Moliny (1956) hledal umanutě oči, ve kterých přece musela zůstat nějaká stopa po hrůzném zločinu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ve dne v noci chodil a hledal pohled vraha. Hrdina románu Za úplňku španělského spisovatele Antonia Muñoze Moliny (1956) hledal umanutě oči, ve kterých přece musela zůstat nějaká stopa po hrůzném zločinu. Policista, který pracoval dlouhá léta jako odborník na terorismus v Baskicku, si už na smrt zvykl, z jeho otupělosti jej vytrhl až nový zločin. Odehrál se brzy po jeho přeložení do blíže neurčeného jihošpanělského městečka. Pachatel – pedofil, jenž se pokusil znásilnit a potom zabil malou holčičku – je pro inspektora nový typ zločince a pohled na mrtvolku malé Fátimy zatřese celým jeho dosavadním životem.

Silné zbraně

Historik umění a novinář Antonio Muñoz Molina napsal od roku 1984 více než dvacet knih, za něž sbírá jedno literární ocenění za druhým. Dalo by se říci, že toto zázračné dítě španělské literatury píše velmi nešpanělsky o velmi španělských věcech.

Molina se vyhýbá košatým jazykovým experimentům a jeho styl vychází mnohem více z anglosaské tradice a kombinuje prvky detektivního románu s žurnalistickou břitkostí. Detektivní zápletka, postava policejního inspektora, detaily soudních pitev, to všechno u Moliny tvoří pouhý rámec k obrazu, kterým je přesné vykreslení devadesátých let ve Španělsku. Přechod k demokracii byl tehdy považován za dovršený, ale přesto v celé společnosti přežívaly bez historické reflexe staré…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].