Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Věřit cizinci

Proč mají skandinávské země tak zdravé ekonomiky? A proč podle nejnovějšího průzkumu provedeného ve 104 státech světa žijí nejšťastnější lidé v Dánsku? Za šťastné se zde označuje 77 % obyvatel, což je světový rekord. Jednou z hlavních příčin je podle mnohých vědců skutečnost, že si Skandinávci důvěřují.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Komu se nedá důvěřovat, ten zemře. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Komu se nedá důvěřovat, ten zemře. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Proč mají skandinávské země tak zdravé ekonomiky? A proč podle nejnovějšího průzkumu provedeného ve 104 státech světa žijí nejšťastnější lidé v Dánsku? Za šťastné se zde označuje 77 % obyvatel, což je světový rekord. Jednou z hlavních příčin je podle mnohých vědců skutečnost, že si Skandinávci důvěřují. Jejich vzájemná důvěra je skutečně abnormální. V Dánsku a ostatních skandinávských zemích věří ostatním zhruba 60 % lidí, což je přibližně dvojnásobek průměru EU. V České republice je to jen 27,5 % obyvatel.

Člověk se v severských zemích s rozdíly může setkat takřka na každém kroku. Během ročního studijního pobytu na Islandu jsem o víkendech pracovala v jisté velké restauraci jako barmanka. Od prvního dne jsem měla přístup k pokladně a očekávalo se, že budu nejen inkasovat, ale i přijímat velké objednávky.

Naopak v Česku platí „důvěřuj, ale prověřuj“; nedávno pořádalo naše oddělení skandinavistiky na filozofické fakultě konferenci. V pražské Městské knihovně bylo třeba objednat kávu a čaj zhruba pro sto osob – nic víc. Dvě milé paní prodavačky za pultem v bistru objednávku přijmout nemohly, pokaždé mě se sebemenším dotazem zdvořile odkázaly na pana majitele. O tom, že pan majitel bude mít při takové míře rozhodování o docela rutinních záležitostech méně času na skutečně důležité problémy, asi nebude pochyb. Ale nalistujeme-li ve Slovníku spisovné češtiny adjektivum …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].