Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jestřábi bez křídel

Když John Bolton, kterého jeho příznivec George Bush kdysi proti vůli Kongresu dosadil na post velvyslance při OSN, nahlas obviňuje Bushovu vládu z „naprostého morálního selhání“ a „intelektuálního kolapsu“, tušíte, že se v Americe něco důležitého děje.

Když John Bolton, kterého jeho příznivec George Bush kdysi proti vůli Kongresu dosadil na post velvyslance při OSN, nahlas obviňuje Bushovu vládu z „naprostého morálního selhání“ a „intelektuálního kolapsu“, tušíte, že se v Americe něco důležitého děje. Když další představitel neokonzervativního hnutí Michael Rubin tvrdí, že Bushova politika je diplomatickým fiaskem hodným Jima Cartera, je vám jasné, že nejde jenom o zhrzené ambice jednoho jestřába. Když editor Čítanky neokonzervatismu (The Neocon Reader) pan Irwin M. Stelzer rozzlobeně píše o nové politické ose Bush–Riceová–Obama, víte už úplně jistě, že se na vedlejší koleji ocitlo celé jedno myšlenkové hnutí, které ovlivňovalo chod americké zahraniční politiky od Bushova nástupu do úřadu.

Stalo se totiž toto: Bílý dům nejdříve nečekaně oznámil, že mění taktiku a vyšle svého zástupce, ve skutečnosti třetího nejvýše postaveného muže ministerstva zahraničí, k přímým multilaterálním rozhovorům s Íránem o jeho jaderném programu. To byl zásadní obrat, ještě na jaře nazýval George Bush jakákoliv jednání s Teheránem bez toho, že Írán nejdříve zastaví obohacování uranu, ustupováním nepříteli. Nebyla to ovšem první sprcha.

Korektní nepřátelé

Bushova administrativa na popud Condoleezzy Riceové již dříve vstoupila do podobných přímých šestistranných jednání se Severní Koreou.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].