Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bienále krátce po pubertě

Takhle dobře mu zatím žádná výstava nedopadla. Přesto nyní Karel Císař, kurátor 6. bienále mladého umění ZVON v Domě U Kamenného zvonu, s pořádající Galerií hl. města Prahy přerušil spolupráci a zrušil i plánované sympozium.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Co je v tom balíčku za hrůzu, taťuldo? (Video Josefa Bolfa) - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Co je v tom balíčku za hrůzu, taťuldo? (Video Josefa Bolfa) - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Takhle dobře mu zatím žádná výstava nedopadla. Přesto nyní Karel Císař, kurátor 6. bienále mladého umění ZVON v Domě U Kamenného zvonu, s pořádající Galerií hl. města Prahy přerušil spolupráci a zrušil i plánované sympozium. Nelíbí se mu totiž čistka v galerii, jejíž nejviditelnější obětí se stal Karel Srp (viz Respekt 31/2008).

Vystudovaný filozof Císař je přesně tím člověkem, se kterým má nové vedení galerie v čele s Petrou Hoftichovou problém: není jejím zaměstnancem (galerie to považuje za braní práce tabulkovým kurátorům), přátelí se s určitým okruhem výtvarníků (zastupuje cizí zájmy) a má tak velké ego, že jeho tvář zhlíží z plakátů k výstavě (povyšuje se nad instituci). Jenže právě díky tomu je nynější přehlídka něčím víc než dalším z těžce zapamatovatelných bienále, která v posledních letech dorazila do Prahy.

Tohle žádný z auditorů, na jejichž posudek se galerie při výpovědích odvolává, nerozpozná: jeho bienále je výrazné, s jasným kurátorským rukopisem. Císař nečekal, jestli s ním galerie rozváže spolupráci, a veřejně se s ní rozloučil sám. Z morálního hlediska je to cenné gesto. Ale jestli už teď v galerii neuvidíme žádný další jeho projekt, bude to k její i naší škodě.

Hurvínek křičící hrůzou

Byl to odvážný experiment. Když si Srp před třemi lety vybral Císaře jako kurátora…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].