Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zelená instantní

Září rozhodne o další podobě zdejší politické scény – Strana zelených si zvolí nové vedení, a pokud Martin Bursík prohraje, bude tu zcela jiná strana, než která šla do voleb. To otřese stávajícím rozložením sil v parlamentu i ve vládě.

Září rozhodne o další podobě zdejší politické scény – Strana zelených si zvolí nové vedení, a pokud Martin Bursík prohraje, bude tu zcela jiná strana, než která šla do voleb. To otřese stávajícím rozložením sil v parlamentu i ve vládě.

Je dobře, že se šéf zelených odhodlal svolat předčasný sjezd už na začátek září. Je třeba mít jasno, jestli stranu řídí předsednictvo v čele s Bursíkem, nebo republiková rada reprezentovaná Matějem StropnickýmOlgou Zubovou. Jinými slovy, jestli mají většinu ti, kteří chtějí být ve vládě, nebo ti, kteří vítají opozici. Jestli si ale Bursík myslí, že se vše vyřeší jeho případným vítězstvím, značně se mýlí.

Kudy dál

Každá strana se jednou za čas dostane na rozcestí a dochází k nepříjemnému dělení. V případě zelených je to ještě bolestivější, protože se zřejmě definitivně rozdělí úspěšné duo Bursík–Kuchtová. Právě mezi nimi si totiž budou zelení vybírat bez ohledu na to, jestli se nakonec Dana Kuchtová rozhodne kandidovat na předsedkyni nebo ne.

Rozhodně by ale měla do střetu s Bursíkem o vedoucí post jít. Reprezentuje opoziční proud, je vlastně jeho jedinou výraznou představitelkou. Její váhání vzbuzuje pochybnosti: co když dosud svému předsedovi jen házela klacky pod nohy a teď, když by měla převzít odpovědnost, se polekala?

Je škoda, že se ti dva postavili do nesmiřitelných pozic. ?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].