Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Uplynulo 219 let od dobytí Bastily. Česká republika se propracovala na třetí místo mezi největšími vývozci elektřiny v Evropě. Zemřel Bronislaw Geremek. Po podpisu česko-americké smlouvy o stavbě obranné radarové základny v Brdech zatáhlo Rusko kohoutky ropovodu a omezilo dodávky do Česka napřed na polovinu a pak na desetinu nasmlouvaného denního množství.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Uplynulo 219 let od dobytí Bastily. Česká republika se propracovala na třetí místo mezi největšími vývozci elektřiny v Evropě. Zemřel Bronislaw Geremek. Po podpisu česko-americké smlouvy o stavbě obranné radarové základny v Brdech zatáhlo Rusko kohoutky ropovodu a omezilo dodávky do Česka napřed na polovinu a pak na desetinu nasmlouvaného denního množství. Přesměrovali jsme české dodávky ropy do Turecka, protože tam jsou lepší marže, vysvětlil náhlé porušení smluvních závazků náměstek ředitele ruské firmy Tatněfť Nurislam Subajev. Opět se hluboko propadla pražská burza. Spojené státy oznámily, že k obraně Česka poskytnou své lodě operující ve Středozemním moři. Média varovala české turisty jedoucí na Jadran, že Maďarsko potichu zavedlo mýtné na dosud nezpoplatněný kousek dálnice směrem k Jadranu a tamní policisté vybírají od nevědomých cizinců vysoké pokuty. V Kulturním centru v Řehlovicích začal 10. ročník česko-německého výtvarného symposia Proudění/Strömungen. Nelson Mandela oslavil devadesáté narozeniny. Když jsem třeba v pět ráno jel do Ostravy cvičit po halách a viděl jsem, jak jdou lidi z pařby, říkal jsem si: Jéžiš, ty se maj. Neříkám, že chci pařit, ale občas by člověk zašel, odpověděl populární cvičitelský guru a organizátor kurzů power jógy Václav Krejčík na otázku magazínu Pátek: „Třeba dneska cvičíte do půl desáté. Nechybí vám volné večery?“. Silné zemětřesení vyděsilo české turisty na ostrově Rhodos. Nezávislá kulturně-společenská skupina Radios oznámila, že 24. 7. 2008 bude v Peníkově u Českého Rudolce koncertovat trio I’Arrache-coeur (http://www.myspace.com/acoeur). Novým trenérem zdejší fotbalové reprezentace se stal Petr Rada. Jenom vydat ty dresy je logisticky náročná záležitost. A do toho ještě nějaké debatní kroužky? To není možné, vysvětlil Lidovým novinám anonymní člen Českého olympijského výboru, proč jeho instituce zakázala aktivistům Amnesty International, aby během vydávání oděvů pro blížící se čínské olympijské hry hovořili v pražské O2 Areně s tuzemskými olympioniky o porušování lidských práv v Číně. Magdalena Kožená se stala podruhé matkou. České Savo zaútočilo na maďarský trh. Průzkum agentury Eurobarometr odhalil, že Češi věří mnohem více institucím EU (59 procent) než vlastní národní vládě a parlamentu (33, respektive 19 procent). 12 500 korun pokuty dostal u soudu v chorvatském Záhřebu český turista, který při tankování na jedné z tamních benzínek zfackoval své dvě malé neposedné děti, donutil je kleknout na kolena a opřít se čelem o benzinový stojan; vyděšení Chorvati mezitím zavolali policii, která muže zatkla a obvinila z týrání svěřených osob.

Řeknu něco, kvůli čemu mě budou někteří lidé nenávidět: špatná péče o staré lidi je primárně selhání rodin, protože ty mají své předky na starost především, komentoval ministr sociálních věcí Petr Nečas objev reportérů MF Dnes, kteří se nechali zaměstnat v tuzemské léčebně pro dlouhodobě nemocné a zjistili, že se tam se starými lidmi zachází nedůstojně a tvrdě; Nečas po tomto objevu navrhl, aby děti pacientů v LDN připlácely na péči, což by umožnilo dostat ji na vyšší úroveň. Za jízdy se vzňala lokomotiva vlaku na trati Plzeň–Cheb. Maskovaný lupič přepadl bar v Uničově. Experti České národní banky dospěli k závěru, že současná vysoká inflace začne ze svých sedmi procent klesat v říjnu. Je to kombinace pudingu podávaného s karamelizovanými cvrčky, oplatky s moučnými červy a čokoládové pralinky plněné cvrčkem, popsal Lidovým novinám kuchař Petr Ocknecht, jak vypadá jeho nový dezert Chichen Itza, který si podle jeho slov v poslední době oblíbili příslušníci tuzemských „horních deseti tisíc“. Neznámý pachatel nalil v Brně kyselinu fosforečnou do kašny na náměstí Svobody. Zemřel Pavel Machonin. V Praze zpívala šansony Ute Lemper. Evropská komise vyzvala mobilní operátory, aby své předražené sms po Evropě zlevnili na třetinu. Průzkum jihlavského podzemí odhalil už druhou středověkou chodbu, jejíž stěny vydávají tajemné nazelenalé světlo. Na otáčivém jevišti v Českém Krumlově se hrál Verdiho kus La forza del destino neboli Síla osudu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].