Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Diskuse s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou

Diskuse kolem ratifikace Lisabonské smlouvy je obrovská hlavně po irském referendu. Pokud si je 27 zemí v EU rovnoprávných, tak irské „ne“ má stejnou hodnotu jako francouzské a nizozemské.

Pane předsedo, budete v Senátu hlasovat pro vyslovení souhlasu s ratifikací tzv. Lisabonské smlouvy?

VÁCLAV

Diskuse kolem ratifikace Lisabonské smlouvy je obrovská hlavně po irském referendu. Pokud si je 27 zemí v EU rovnoprávných, tak irské „ne“ má stejnou hodnotu jako francouzské a nizozemské. V tomto okamžiku je dle většiny evropských politiků dán prostor pro stanovisko Irů a není možné znevažovat rozhodnutí občanů této země. Český Senát zaslal tuto smlouvu k posouzení na Ústavní soud, abychom zjistili, jak dalece je nebo není v rozporu s naší ústavou, a proto je ratifikace v ČR v této chvíli přerušena.

Došlo k nějakému rozhodnutí Senátu, s kterým jste vy osobně nesouhlasil? Který politický „přešlap“ Vás v poslední době rozčílil?

KOPECKÝ

V době, kdy byla vláda sociální demokracie a v Senátu nebyl dostatek středopravicových politiků, jsme často prohráli zásadní zákony a předkládající ministr neslyšel naše názory. Jako jeden z největších problémů vidím zákoník práce, kde jsme upozorňovali na mnoho chyb, a dle nálezu Ústavního soudu oprávněně.

Co byste změnil na současném volebním programu ODS? Potřebuje i Senát nějaké změny?

PETR KRČMÁŘ

Základy našeho programu jsou dobré, pravicové, bohužel současný volební systém umožňuje sestavení pouze koaliční vlády, takže vždy jde o kompromis, v tomto období tří politických programů. Přesto se podařilo prosadit již řadu reforem, které jsou ku prospěchu celé České republiky. Pokusit se změnit pravomoci Senátu by byl velký idealismus, protože Poslanecká sněmovna by to nikdy nepřipustila. Ideální stav by byl, kdyby sněmovna byla v tom byznysovém pojetí správní radou a Senát radou dozorčí, ale to je samozřejmě nemožné.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2008 pod titulkem Diskuse s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou