Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Tunel v Jeruzalémě

Když jsem v polovině 90. let studoval na Hebrejské univerzitě, jen pár zasvěcenců vědělo, jak se dostat k jedné z nejzajímavějších historických památek Jeruzaléma, k Chizkijášově tunelu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Když jsem v polovině 90. let studoval na Hebrejské univerzitě, jen pár zasvěcenců vědělo, jak se dostat k jedné z nejzajímavějších historických památek Jeruzaléma, k Chizkijášově tunelu. Ten nechal před dvaceti sedmi stoletími prokopat judský král Chizkijáš, aby přivedl zdroj vody dovnitř města, které díky tomu vydrželo obléhání asyrskými vojsky. Půlkilometrový tunel, o kterém je zmínka ve Starém zákoně, upadl na dlouho v zapomnění, aby byl znovuobjeven v první polovině 19. století.

V době mých studií jsme museli dlouho tlouci na dveře protivného starce z palestinské vesnice Silwan, která nad tunelem staletí vyrostla. Když měl onen starý Arab dobrou náladu, odemkl za usmlouvaný bakšiš přístup k tunelu, který jsme pak mohli projít, brodíce se po kolena vodou.

Letos jsem se opět vydal k Chizkijášově tunelu. Jaké

však bylo mé překvapení, když jsem místo malé zamčené branky našel ohromnou bránu oznamující vstup do Města krále Davida. Stejnojmenná soukromá organizace totiž dnes se souhlasem izraelské vlády provozuje tuto historickou památku místo zdejších Arabů. Probíhají tu rozsáhlé vykopávky, které si lze spolu s tunelem prohlédnout za pevně stanovené vstupné.

Na první pohled jde o velký pokrok, ze zanedbaného místa se postupně stává dobře udržovaný historický skvost. Nahlédneme-li však obrazně i doslova pod povrch, jeví se situace mnohem složitější. Současný provozovatel je úzce napojen na osadnické hnutí. Jedním z cílů archeologických prací je tak dodat argumenty pro izraelskou přítomnost na palestinských územích, byť za cenu zkreslování historických skutečností a ignorování památek z islámského období. Časopis Nature v této souvislosti přinesl před rokem kritický článek o zveřejněných výsledcích archeologického průzkumu, které prezentují Jeruzalém z doby krále Davida a jeho nástupců v mnohem velkolepějších barvách, než odpovídá realitě. Výkopové práce navíc poškozují sousední palestinské domy a pod rouškou vědeckého zkoumání dochází k postupnému izraelskému záboru části arabské vesnice Silwan.

Proti takovému zneužití vědy k politickým cílům protestuje řada archeologů, včetně izraelských, a celá záležitost bude mít brzy soudní dohru. Při současném rozložení sil je však bohužel málo pravděpodobné, že při příští návštěvě Jeruzaléma najdu u vchodu do tunelu opět starého nevrlého Palestince.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].