Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Začaly prázdniny. Cena barelu ropy překročila 140 dolarů. V médiích se začalo spekulovat, kdy udeří Izrael na atomově zbrojící Írán. Mistrovství Evropy ve fotbale 2008 vyhráli Španělé. V Brně se konal tuzemský historicky první veřejný pochod gayů a leseb Queer parade.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Začaly prázdniny. Cena barelu ropy překročila 140 dolarů. V médiích se začalo spekulovat, kdy udeří Izrael na atomově zbrojící Írán. Mistrovství Evropy ve fotbale 2008 vyhráli Španělé. V Brně se konal tuzemský historicky první veřejný pochod gayů a leseb Queer parade. V Praze zpívala Suzanne Vega. Svět včetně České republiky si připomenul, že uběhlo už sto let od chvíle, kdy výbuch neznámého vesmírného tělesa rozmetal lesy na Podkamenné Tunguzce. Správa Krkonošského národního parku dovolila cyklistům jezdit až na Luční boudu. Čedok zdražil zájezdy kvůli drahé naftě. Zkoumání radioaktivních vln putujících k Zemi přes značnou část vesmíru zaplašilo sílící obavy vědecké veřejnosti, že se během posledních dvanácti miliard let změnila o 0,002 procenta konstanta udávající poměr hmotnosti protonu a neuronu. Toto posilování naprosto neodpovídá úrovni zdejší produktivity práce a stavu ekonomiky, komentovala Česká národní banka zprávu, že česká měna posílila na nové maximum 23,77 koruny za jedno euro. V daleké Kolumbii propustili levicoví extremisté po šestiletém věznění unesenou Ingrid Betancourtovou. První český pacient dostal v Praze kardiostimulátor nové generace. Úřady varovaly tuzemské konzumenty, že viagra koupená na internetu nezabírá. Prospal se upsal Tampě Bay. 1000 litrů kyseliny fosforečné se vylilo z rozbitého sudu na korbě nákladního auta a zablokovalo na půl dne dopravu u Hradce Králové. Umělecká šéfka Státní opery Ingeborg Žádná dala výpověď proto, že ředitel opery Jaroslav Vocelka dal přes její protesty výpověď šéfdirigentovi opery Guillaumu Tourniairovi. K jednodennímu hladovému protestu proti stavbě americké radarové základny v Brdech se připojil šéf Odborového svazu Stavba ČR Stanislav Antoniv. Česko dohonilo Afghánistán v pěstování máku. Cestovní kanceláře oznámily turistům, že v důsledku mimořádného sucha zmizela voda ze studen na Kypru. S kloubem pana prezidenta se nakládalo stejně jako s ostatním anatomickým materiálem: máme smlouvu s pohřební službou, která ho odváží do krematoria v Kladně, odpověděla mluvčí nemocnice Bulovka Petra Effenbergerová na otázku novinářů, jak je možné, že kyčelní kloub, který zde nedávno odoperovali prezidentu republiky Václavu Klausovi, se objevil v nabídce dražebního portálu Aukro.cz. Automobilka Škoda Mladá Boleslav začala svým dodavatelům platit v eurech. Banky zlevnily výběry peněz z bankomatů v zahraničí. Jihomoravský kraj opravil za norské peníze rajhradský klášter. České velvyslanectví v Chorvatsku oznámilo, že od začátku sezony zemřelo v této balkánské zemi už sedm dovolenkujících Čechů a dva další jsou pohřešováni. Lucie Kordová (15) obsadila devatenácté místo na golfovém US Open. Nadnárodní obchodní řetězec Tesco oznámil, že až do vyřešení dramatické situace přerušuje všechny obchodní styky se Zimbabwe, kde ve zfalšovaných volbách opět uchopil do svých rukou prezidentskou moc tamní diktátor Robert Mugabe a začal zavírat a vraždit opozici.

Platil jsem si to sám, vysvětlil pražský primátor Pavel Bém, proč ve svém majetkovém přiznání neuvedl, jací sponzoři vlastně financovali nákup kyslíkových bomb, pronájem šerpských nosičů a další výdaje jeho výletu na Ču-mu-lang-mu; loni bezprostředně po návratu však Bém řekl novinářům, že jeho asijský zájezd platily „určité slovenské firmy“. Na území Prahy vstoupila v platnost třicetitisícová pokuta za odhození žvýkačky na chodník. Klesl zájem o nové byty. Zemřela Ivana Tigridová. Stávka úředníků darjeelingského soudu zatím zmařila naději na brzké vypsání kauce pro dva české členy akademie věd, kteří byli v Indii nedávno zatčeni kvůli tomu, že ilegálně chytali přísně chráněný hmyz v tamním národním parku. Nafta vystoupala na 36 korun za litr. Brno se rozhodlo, že k dosavadní, deset let staré městské mešitě přistaví pro velký úspěch ještě jednu, tentokrát i s minaretem. Český elektrárenský monopol ČEZ koupil rozvodné energetické závody v tureckém regionu Sakarya. Dostali jsme se do zaslíbené země, komentoval nákup šéf ČEZ Martin Roman, který se při té příležitosti nechal do Hospodářských novin vyfotit s fezem na hlavě. Po bouřích přišly tropy – a po nich deště.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 28/2008 pod titulkem Minulý týden