Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politická aktualita

Jádro je nejlepší

Ještě žádná skupina expertů delegovaná vládou neřešila v Česku úkol, kolem něhož se točí tolik peněz a může tak zásadně ovlivnit stěžejní odvětví ekonomiky. Proto začíná být kolem tzv. Pačesovy komise, jmenované vloni k sepsání analýzy české energetiky a možných scénářů jejího dalšího vývoje, pořádně horko.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Autor fotografie: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Ještě žádná skupina expertů delegovaná vládou neřešila v Česku úkol, kolem něhož se točí tolik peněz a může tak zásadně ovlivnit stěžejní odvětví ekonomiky. Proto začíná být kolem tzv. Pačesovy komise, jmenované vloni k sepsání analýzy české energetiky a možných scénářů jejího dalšího vývoje, pořádně horko.

Na veřejnost se koncem minulého týdne dostala dílčí zpráva z práce komise. Podle ní se tým šéfa Akademie věd ČR Václava Pačesa jednoznačně přiklání k dalšímu rozvoji jaderné energetiky. Ministr životního prostředí Martin Bursík se ale postavil na odpor a tvrdí, že jakékoliv závěry jsou zatím předčasné. Jak to tedy je?

Konečné výsledky sice mají být teprve po prázdninách, už teď ale komise dospěla k první hodnotící zprávě. Tu sepsal bývalý ministr průmyslu, dnes zaměstnanec globální poradenské firmy Goldman Sachs Vladimír Dlouhý. Vyznění desetistránkového materiálu příznivce tradičního (také by šlo říci staromódního) pojetí energetiky patrně opravdu potěší. Zpráva pléduje pro rozvoj jaderné energetiky s tím, že „bez jaderné energie bude česká energetika dražší, s riziky možné destabilizace“. Byť není jasné, proč Dlouhý mluví o Česku „bez jaderné energetiky“, když na jiném místě plánuje provoz Dukovan do roku 2045 a Temelína do roku 2062.

Původně Dlouhý počítal i s tím, že do své dílčí zprávy napíše…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].