Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Diskuse s prezidentem Agrární komory České republiky Janem Velebou:

Jak vidíte vývoj produkce surovin na výrobu potravin po vstupu dalších zemí do EU?

Jak vidíte vývoj produkce surovin na výrobu potravin po vstupu dalších zemí do EU?

JIRKA TEJNOR

Určitě dobře. V těch zemích dojde pravděpodobně k velkému přílivu investic a rozvoji produkce. Mluvím ale jenom o rostlinné produkci. U výrobků živočišné produkce je tomu většinou naopak – sem vyvážejí západní země svoje přebytky a my svoji výrobu utlumujeme. V tomto smyslu je vývoj velmi nekorektní. Například vepřové maso. Před vstupem do EU jsme ho dovezli za 1,3 miliardy korun a v minulém roce to bylo už za 6,7 miliardy korun!

Požadujete tedy po úřednících v Bruselu, aby dovozy určitých potravin (vepřové maso apod.) byly korigovány?

T. KEBRLE

Požadovat můžeme, ale nemá to smysl, protože na to neexistují žádné nástroje. Spíš asi jde o to, abychom přesvědčili českou veřejnost, aby lidé dávali přednost českým potravinám. Samozřejmě by do toho jasným a viditelným příkladem měli vstoupit čeští politici. Například ministr zemědělství pijící před televizní kamerou české mléko apod. To západní politici běžně dělají. U nás se to ale nenosí, naši politici jsou v zajetí romantického liberalismu.

Není současná kritika biopaliv spíš zástěrkou nějakých jiných problémů?

VÁCLAV ZEMAN

V loňském roce se ve světě na produkci biopaliv použilo jenom necelých pět procent obilovin. Takže biopaliva jsou ve věci zvyšování cen potravin jenom zastírací manévr. Hlavní důvod zvyšování cen potravin je nárůst světové populace a velké změny ve stravovacích návycích v dynamicky se rozvíjejících třetích zemích. Mám na mysli třeba prudký nárůst spotřeby masa, jehož výroba je velmi náročná na spotřebu obilovin.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 28/2008 pod titulkem Diskuse s prezidentem Agrární komory České republiky Janem Velebou: