Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Lépe, zajímavěji, rychleji

Vzorový letní turista roku 2008 bude opět o kousek vzdálenější představě o troubovi, kterého na cestování zajímá jen co nejlevnější doprava, ubytování a strava.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Třeba potkáme i živého Islanďana. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Třeba potkáme i živého Islanďana. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Ani letos to nebude jiné. Statisíce Čechů zase vyrazí do Chorvatska a stráví tady svých deset dnů bezstarostného opalování, koupání a popíjení na hotelové terase. Něco se však přece jen mění: vzorový letní turista roku 2008 bude opět o kousek vzdálenější představě o troubovi, kterého na cestování zajímá jen co nejlevnější doprava, ubytování a strava. Co si vlastně dnes Češi představují pod dvojicí slov ideální dovolená?

Obrkárkou do polí

Je krásné středeční dopoledne a v pražských Žlutých lázních právě parkuje obrovský sytě žlutý náklaďák. Velké terénní pneumatiky a masivní karoserie vzbuzují důvěru, že zvládne opravdu každou extrémní situaci. Svalnatý opálený šedesátník Bery s přehledem vysvětluje přítomným novinářům všechny výhody vozu, který bude následující tři měsíce kočírovat se svými klienty po islandském vnitrozemí. Základ tvoří slavná dakarská tatrovka, doplněk pak kabina s dvaceti polohovatelnými sedadly. Maximální rychlost, kterou se může monstrum prohánět mezi islandskými gejzíry, je úctyhodných 120 kilometrů za hodinu.

Není to zrovna přehlídka šetrného cestování, ale požadavky klientů na servis rostou a cestovní kancelář Adventura, která tenhle výlet nabízí, se musí přizpůsobit. Popíjí se francouzské šampaňské a zástupci médií jsou následně pozváni na projížďku v obrkárce do polí. Odpoledne přichází veřejnost: stabilní i potenciální klienti Adventury –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].