Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Co s terénními vozy jezdícími mimo cesty?

Existují nějaká vymahatelná omezení pro prodej, provoz a řízení terénních dopravních prostředků (motocykly, čtyřkolky, terénní osobní vozy), které umožňují pohyb ve volné krajině? Na koho se lze obrátit s žádostí o pomoc a satisfakci, zajede-li mi někdo na poli či v lese psa (na vodítku), dítka (bez vodítka), ženu, mne?

Existují nějaká vymahatelná omezení pro prodej, provoz a řízení terénních dopravních prostředků (motocykly, čtyřkolky, terénní osobní vozy), které umožňují pohyb ve volné krajině? Na koho se lze obrátit s žádostí o pomoc a satisfakci, zajede-li mi někdo na poli či v lese psa (na vodítku), dítka (bez vodítka), ženu, mne?

Petr Tichý

Ptali jsme se Jakuba Kašpara, tiskového mluvčího ministerstva životního prostředí:

Co se týká prodeje terénních vozidel, žádná zvláštní omezení pro něj v Česku neexistují. Jízdu v jakýchkoli automobilech mimo komunikace však upravuje podle Jakuba Kašpara hned několik právních předpisů: „Například lesní zákon říká zcela striktně v paragrafu 20, že v lesích je zakázáno automobily jezdit i parkovat. Samozřejmě s výjimkou majitele lesa a prací v lese.“ Zákon o ochraně přírody a krajiny zase zakazuje jízdu mimo silniční komunikace v národních parcích, chráněných krajinných oblastech, národních přírodních rezervacích. „Pokud jde o jízdu automobily, terénními motocykly či čtyřkolkami mimo silnice a mimo les nebo chráněná území, tak na ten se vztahuje obecná ochrana přírody podle zákona o ochraně přírody a krajiny,“ dodává Kašpar. Na jeho základě může být řidič obviněn z trestného činu poškozování životního prostředí. Jinak ale řidiči, kteří se svými vozy vydají mimo silnice, podléhají občanskému zákoníku. „Majitel pozemku, třeba louky, může povolit vjezd na svůj pozemek kupříkladu pro pořádání nějaké sportovní či kulturní akce,“ uvádí Kašpar. Pokud se však někdo vydá s terénním vozem na soukromý pozemek bez povolení a jízdou ho ničí, tak se jedná o poškozování soukromého majetku, které je trestné. Obrana je jediná možná: obrátit se na policii. „A pokud jste svědky jízdy mimo cesty v lese, věc šetří příslušný orgán ochrany lesa,“ říká Kašpar. Obvykle je to odbor životního prostředí příslušné obce. Pokud se tak děje v chráněné krajinné oblasti, potom je dobré se obrátit na správu CHKO, případně na Českou inspekci životního prostředí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 26/2008 pod titulkem Co s terénními vozy jezdícími mimo cesty?