Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Lze v Česku zakázat rasistické diskuse na internetu?

Nedávno jsem se na webu dívala na předpověď počasí a na portálu Atlas.cz jsem náhodou narazila na text o krádeži v kovošrotu, který doprovodila ilustrační fotka ženy tmavší pleti.

Nedávno jsem se na webu dívala na předpověď počasí a na portálu Atlas.cz jsem náhodou narazila na text o krádeži v kovošrotu, který doprovodila ilustrační fotka ženy tmavší pleti. Diskuse pod textem obsahovala hrubé rasistické urážky včetně přání, aby Romové byli vyhlazeni. Jsem Němka, ale už osm let žiji a studuji v Praze. U nás doma jsou podobné reakce zakázány. Zajímá mne, jestli něco podobného platí i v Česku. A ještě jedna věc: copak společnost Atlas.cz nemá dost peněz na to, aby najala někoho, kdo by hlídal veřejné diskuse?

Doris Kouba

Kromě Atlasu.cz jsme se zeptali i šéfredaktorů a editorů tří významných zpravodajských serverů:

Šéf zpravodajství Atlas.cz Marek Bláha hlídání veřejných debat považuje za nutné. Ale tentokrát zasáhly mimořádné okolnosti. „Naše firma se stěhuje do nových prostor, redakce po personální stránce značně oslabila a nám se nepodařilo rasistické výlevy v diskusi podchytit. Diskusi jsme dodatečně uzavřeli,“ vzkazuje Marek Bláha.

Pro zásahy je i editor blogů na serveru Aktuálně.cz Libor Stejskal. „Diskuse pod blogy neustále monitoruji, a kdykoliv mám podezření, že byl porušen zákon, zasahuji, tedy mažu. A zároveň vysvětluji proč. Samozřejmě je ovšem možné, že k některým vstupům se dostanu až několik hodin po jejich zveřejnění.“ Se zpravodajskými texty je to prý ale složitější „Museli bychom mít nejméně deset lidí, kteří by se diskusemi zabývali 24 hodin denně. Těchto deset lidí Aktuálně.cz nemá k dispozici.“ Libor Stejskal ještě dodává, že pod texty, u nichž lze očekávat vyšší výskyt nepřípustných příspěvků (témata týkající se menšin atd.), diskusi vůbec neumožňuje.

Obsah debat monitoruje i server iDnes. „Přes den nepřetržitě, v noci namátkově. Náplní monitoringu je právě a pouze vyhledávání a mazání vulgárních, urážlivých, dehonestujících a rasistických příspěvků,“ říká šéf serveru Jan Dvořák.

Na serveru Novinky.cz slouží ke kultivaci diskuse software, který filtruje určité výrazy, některé vůbec na web nepustí, na jiné redakci upozorní. Takové příspěvky poté kontrolují redakční moderátoři diskuse. „V řadě případů diskuse také blokujeme či je vůbec neotevíráme, doplňuje za Novinky.cz jejich šéfredaktor Vladimír Dušánek.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2008 pod titulkem Lze v Česku zakázat rasistické diskuse na internetu?