Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Zážitek pro zažívání

Kurz makrobiotiky je možná trochu výstřední, ovšem pan Beránek má makrobiotické zásady pod kůží, ví, jak se co vaří a proč, kde se dají koupit suroviny a na co je třeba dát si pozor. Právě za tím se chodí do kurzů vaření, protože dnes už nejde jen o to naplnit žaludek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vaření z nové školy. (Teambuildingové kurzy ve škole vaření Ola Kala) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Vaření z nové školy. (Teambuildingové kurzy ve škole vaření Ola Kala) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

V kuchyni bytu v pražském činžáku je velký stůl, kolem něj sedí osm lidí a všichni jedí tentýž pokrm, o němž se dá s určitostí říct snad jen to, že je kašovitý. Muž v čele má kuchařské oblečení a na hlavě bílou čepičku. Jedí tiše, soustředěně žvýkají beze slova, jen občas někdo něco zašeptá. Co to je za zvláštní sešlost, která se nepodobá žádné standardní společenské situaci?

Kolem stolu sedí frekventanti kurzu vaření, muž v kuchařském je dlouholetý vyznavač makrobiotiky Rostislav Beránek. Svým návštěvníkům právě ukázal, jak uvařit dobrou večeři, přičemž několikrát zdůraznil, že chuť jídla není to nejpodstatnější, důležité je i zdraví. Přes tohle varování je jídlo docela dobré: celerový salát, kroupy, dušený hrášek s mrkví a cibulí. Je ale trochu neslané. Podle pana Beránka je to tak správně; když si člověk po čase zvykne, jeho chuť se zjemní, on sám je prý schopen rozpoznat až pět chutí mrkve. A kromě toho doporučuje na jaře upřednostnit kyselou chuť, neboť příznivě ovlivňuje játra, která pak – podle makrobiotiků – zmírňují žlučovitost a vzteklost. Vypráví o všem možném, ale jen do chvíle, kdy rozdá talíře. Pak se rozhostí přísné ticho; jídlo je třeba rozmělnit slinami – a kdo u večeře konverzuje, hůř tráví.

Kurz makrobiotiky je možná trochu výstřední, ovšem pan Beránek má makrobiotické zásady pod kůží, ví, jak se co vaří a proč, kde se dají koupit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Vyberte si délku předplatného


II. Vyberte si něco navíc



Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. >>

Předplatné se uzavírá na dobu neurčitou.

V případě, že potřebujete daňový doklad, chcete objednat předplatné do zahraničí nebo byste například chtěli předplatné posílat na jinou adresu jako dárek, přejděte na e-shop Economie.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

  • Autor: Respekt

Předplaťte si Respekt

Získáte přístup ke všem 56 článkům z tohoto vydání a také do všech vydání od r. 1990.