Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Plat učitelky: padesát tisíc korun

Padesát tisíc měsíčně. Je to hodně, nebo málo? A zaslouží si vůbec někdo z učitelů tak nehorázně vysoký plat? Ano. I ne. Padesátitisícový plat si učitelé rozhodně nezaslouží. Je to totiž hodně. I málo.

Padesát tisíc měsíčně. Je to hodně, nebo málo? A zaslouží si vůbec někdo z učitelů tak nehorázně vysoký plat? Ano. I ne. Padesátitisícový plat si učitelé rozhodně nezaslouží. Je to totiž hodně. I málo.

Zúčastnil jsem se jedné z dětských akcí, které v rámci firmy organizuji. Přišla i třída mé oblíbené paní učitelky. Ta má ale zlaté nervy, říkal jsem si, když děcka opouštěla obchod.

Dětské akce pořádám rád. Člověk se při nich odreaguje a dětská bezprostřednost dobíjí potřebným optimismem. Tento týden jsem měl mrňousů až po krk. Byli rozjívení po škole v přírodě, odkud se nedávno vrátili, a byli k nepoznání otravní.

„Kdybyste hlasoval o našich platech, zvedl byste ruku pro zvýšení?“ s nadsázkou provokativně se mě ptala učitelka. „Klidně bych vám dal padesát tisíc,“ odvětil jsem pod vlivem únavné dvouhodiny s dvacítkou rozjívených dětí.

A myslel jsem to v daném okamžiku vážně.

Pak jsem o tom začal přemýšlet. Přece jen se mi to zdálo trochu moc.

Zelený ministr školství Ondřej Liška i jeho sociálnědemokratický stínový protějšek Jiří Havel se shodli: učitel by měl brát něco kolem třiceti tisíc korun. Podle Ústavu pro informace ve vzdělávání však průměr za loňský rok dosahoval jen necelých čtyřiadvaceti tisíc korun. Na druhou stranu plat učitelů základních škol vzrostl meziročně o krásných skoro šest procent. Ministr Liška vybojoval pro letošek navýšení rozpočtu o půl miliardy, v příštím roce dostanou učitelé přidáno čtyři miliardy korun. Podle školských odborů je to výsměch. Pravda, v celkovém balíku jde o kapku v moři.

Znám spoustu učitelů, kteří sice nejsou zrovna štěstím bez sebe z částky, kterou dostávají za svoji práci, nízké ohodnocení ale neovlivňuje kvalitu této práce. Mnozí učitelé jsou nápadití a snaží se žákům výuku zpestřit, jak jen je to možné. Pravda, mnozí se jen vezou a nezaslouží si ani to, co berou.

Kráceno, celý text na www.respekt.cz.

FEKAR.BLOG.RESPEKT.CZ

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2008 pod titulkem Plat učitelky: padesát tisíc korun