Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Nazí a pod dozorem

Na bdělé objektivy kamer, které nás neúnavně pozorují na místech, jež pokládáme za veřejná, jsme si již zvykli. Proti nepřetržitému monitorování obchodů, křižovatek, dálnic, nádraží, letišť, bank, úřadů a dalších míst zaznívají jen ojedinělé protesty. Smířlivý postoj k „oku velkého bratra“ pramení mimo jiné z toho, že si lidé neuvědomují, co technika dovede už teď a co umožní v nejbližší době.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Před několika lety byl Mark Summerton běžným zaměstnancem obecního úřadu v severovýchodní Anglii. Počátkem roku 2006 si však vyslechl verdikt, jímž ho soud poslal na čtyři měsíce do vězení. Vyšlo najevo, že zneužíval bezpečnostní kamery, které měly sledovat rušnou ulici lemovanou řadou obchodů. Summerton pomocí kamer nahlížel do soukromých bytů a sledoval ženy při koupeli, převlékání a milostných aktivitách.

Na bdělé objektivy kamer, které nás neúnavně pozorují na místech, jež pokládáme za veřejná, jsme si již zvykli. Proti nepřetržitému monitorování obchodů, křižovatek, dálnic, nádraží, letišť, bank, úřadů a dalších míst zaznívají jen ojedinělé protesty. Smířlivý postoj k „oku velkého bratra“ pramení mimo jiné z toho, že si lidé neuvědomují, co technika dovede už teď a co umožní v nejbližší době. Od roku 1942, kdy firma Siemens AG instalovala na baltském ostrově Usedom první systém průmyslové televize pro sledování pokusných startů raket V2, se toho přitom změnilo opravdu hodně.

Pohlédnout skrz zeď

Nejsledovanějším městem světa je Londýn. Do srdce britské metropole nahlíží více než půl milionu kamer a každý z návštěvníků centra je nafilmován přibližně 300krát denně. Systém dokáže „přečíst“ poznávací značku vozidla, což nyní souvisí hlavně s výběrem mýta za vjezd do placených oblastí ve středu města. Vhodný software ale dokáže z obrazových záznamů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].