Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Návrat kamaráda do deště

Čtvrté pokračování série o Indiana Jonesovi vzbuzovalo nervózní očekávání. Asi jako sraz se starými dobrými známými, které jste dvacet let neviděli.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Utáhnu vás na vařené nudli! - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Utáhnu vás na vařené nudli! - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

Čtvrté pokračování série o Indiana Jonesovi vzbuzovalo nervózní očekávání. Asi jako sraz se starými dobrými známými, které jste dvacet let neviděli. Proto je úlevné zjistit, že s tvůrčí partou kolem režiséra Stevena Spielberga a s Harrisonem Fordem v hlavní roli je pořád stejná zábava jako v osmé dekádě, v níž dobyly srdce fanoušků všechny tři předchozí příběhy o neohroženém archeologovi.

Pořád stejná

Indy ani v aktuálním filmu Indiana Jones a království křišťálové lebky neztratil nic z pověstného šarmu, ostře řezané rysy jeho tváře pořád často zdobí ironický úšklebek a nezměnil se ani jeho výstřední vkus v oblékání. Stále žije dvojí život. Sucharskou kariéru univerzitního akademika platonicky zbožňovaného studentkami střídá s adrenalinovými výpravami za mystickými artefakty s magickými vlastnostmi typu svatého grálu nebo Archy úmluvy.

Co na Indym tak uchvacuje? Je to kamarád do deště, který neopustí přítele v nouzi. Je to frajer, který svou romantickou duši skrývá za cynickými průpovídkami. Ale hlavně je to hrdina z věčných klukovských snů o dobrodružství, o hledání pokladů a překonávání nebezpečných nástrah v exotických končinách.

První půlhodina filmu zasazeného do roku 1957 se odehrává ve Spojených státech. Spielberg nepřestal být klukem, který si pod peřinou čte šestákové příběhy.Spielberg v groteskní nadsázce doslova chrlí odkazy na Eisenhowerovu éru a mýty s ní spojené. Realitu studené války připomíná ruské komando vedené „Stalinovou favoritkou a trojnásobnou držitelkou Řádu Lenina“ Irinou Spalkovou (jako vždy rozkošná Cate Blanchettová), které v Nevadské poušti, v pověstmi opředené základně v Oblasti 51, hledá to, co Američané o deset let dříve našli v Roswellu. Tedy bratříčka Spielbergova oblíbeného E. T. Při útěku z ruského zajetí unikne Indy jen o vlásek smrti při pokusném jaderném výbuchu a jeho profesorskou pověst zničí hon na komunistické čarodějnice na amerických univerzitách.

Na scénu poté vstoupí Rafan (Shia LaBeouf), impulzivní mladík napodobující chováním i zjevem Marlona Branda, s dopisem od Indyho dávného přítele Oxleyho (John Hurt). Ten objevil skrýš pozoruhodné křišťálové lebky, která jako by ani nebyla z tohoto světa a jež podle starých mayských legend pochází z bájného města Akator, ukrytého v hloubi Amazonie. Děj se pak konečně může přesunout do džungle, v níž ve spárech Spalkové a jejích mužů čekají na vysvobození nejen Oxley, ale i Rafanova matka Marion, Indyho partnerka z filmu Dobyvatelé ztracené archy.

Království křišťálové lebky možná nedosahuje mimořádných kvalit tohoto prvního dílu série, s oběma pokračováními se ovšem směle měřit může. Je pravda, že v bolestech zrozený scénář rozhodně není dokonale vybroušeným skvostem. Příběh občas klopýtá a utápí se v doslovném vysvětlování banalit, pak zase uhání vpřed, aniž by nechal dostatečně vykvasit reakce mezi postavami. V některých reakcích po premiérovém uvedení v Cannes se objevila kritika dänikenovsky laděné zápletky a přitaženosti některých scén za vlasy. Přiznaná brakovost přitom stojí v úplném základu poetiky celého filmu.

V rukou jiného režiséra by možná celá mise skončila fiaskem. Ale je tu Steven Spielberg. Prominentní hollywoodský šedesátník, který někde uvnitř nepřestal být dvanáctiletým klukem, který si pod peřinou čte šestákové příběhy vonící dálkami a odvahou. Utáhne vás na vařené nudli i s gagem tak krystalicky infantilním, jako je ten se splavením trojité kaskády vodopádů. Zbaštíte mu i Rafanovu tarzanovskou etudu nebo armádu brutálních masožravých mravenců. Navíc se mu podařilo věrně napodobit naivní styl vyprávění osmdesátých let, takže si celá podívaná přes řadu počítačově generovaných scén zachovává retrošmrnc.

„Pořád stejná,“ utrousí Indy na adresu držkaté, milované Marion. Stejný zůstal naštěstí i Fordův ikonický dobrodruh. Do letního souboje hollywoodských blockbusterů vstoupil s grácií. Tenhle film není dokonalý, ale má v sobě dost kouzla na to, aby člověk z kina odcházel s blaženým úsměvem a se slavným hudebním motivem Johna Williamse v hlavě. Tap ta dá dá, tap ta dá.

INDIANA JONES A KRÁLOVSTVÍ KŘIŠŤÁLOVÉ LEBKY

Režie Steven Spielberg, česká premiéra 22. 5.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2008 pod titulkem Návrat kamaráda do deště