Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Martin Uhlíř o psaní i vědě

Vnímáte výzkumy současné vědy jako snahu vymanit se ze sevření přírodních zákonů a vytvořit si jiné, nebo jako snahu je pochopit a v podstatě se k přírodě vrátit?

Vnímáte výzkumy současné vědy jako snahu vymanit se ze sevření přírodních zákonů a vytvořit si jiné, nebo jako snahu je pochopit a v podstatě se k přírodě vrátit?

Jana Bujňačková

Myslím, že z přírodních zákonů se nejde vymanit, od toho jsou to přírodní zákony, aby platily. Pokud máte na mysli určité oproštění se od biologické podstaty člověka, která určuje naše myšlení a jednání, tak tady je role vědy spíš popisná – věda se snaží té povaze porozumět, nikoliv ji měnit. Změnit člověka chtěli komunisté a jak to dopadlo…

Myšlenka návratu k přírodě je v praxi neuskutečnitelná, ale v symbolické rovině je zajímavé o tom diskutovat: když pochopíme, jaké síly utvářejí naše myšlení, lépe se v sobě vyznáme a budeme možná žít ve větším souladu sami se sebou.

Je podle vás věda schopna objevit (nalézt) duši?

Ivana Králová

Myslím, že ne. Věda má své limity a hranice, které nemůže překročit, protože když to udělá, není to už věda. Ale může se spoustě věcí přiblížit. Řekl bych, že řada kosmologů, genetiků a dalších odborníků cítí, že se dostávají velmi hluboko, na dohled k odpovědím na různé metafyzické otázky. Nemohou to vědecky popsat, ale myslím, že to cítí. Je ovšem otázka, nakolik je lidský mozek vůbec uzpůsoben k tomu, aby pomocí nějakého racionálního pohledu skutečně dokázal porozumět světu kolem nás.

Který objev roku 2007 byste označil za nejdůležitější?

Tomáš Kuběna

Přeprogramování lidských kožních buněk tak, že se z nich podařilo udělat v podstatě buňky raného embrya. Sice to zatím neznamená, že bychom se měli vzdát odebírání buněk z raných embryí pro výzkum, přesto je to pro medicínu velmi slibná věc.

rozhovory.respekt.cz

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2008 pod titulkem Martin Uhlíř o psaní i vědě