Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Z nejistoty, v níž se svět v posledních letech potácí, se klubou první pokusy o definici naší budoucnosti.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Milan M. Šimečka - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Milan M. Šimečka - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Z nejistoty, v níž se svět v posledních letech potácí, se klubou první pokusy o definici naší budoucnosti. Americký politolog Robert Kagan ve své nové a už hojně diskutované knize (Návrat historie a konec snů) píše, že hlavním rysem tohoto století bude „globální soutěž mezi demokratickými a autoritářskými vládami“, neboť „svět se vrací k normálu“ a sen o definitivním vítězství liberální demokracie je pryč.

Kaganův neméně slavný kolega Fareed Zakaria ve své nové knize (Postamerický svět) ohlašuje soumrak nadvlády Ameriky, jelikož jiné velké státy jako, Čína, Brazílie či Indie, se rychle učí od amerického vzoru, ale současně si budují vlastní ideologii. „V Indii je dnes 18 zpravodajských televizních kanálů a jejich vidění světa je velmi odlišné od toho, jaké nabízejí západní média,“ píše Zakaria.

A do toho přichází další ze slavných mužů Jeffrey D. Sachs s novou knihou (Společné bohatství) a vírou, že „samotná myšlenka soutěže národních států bojujících o trhy, moc a přírodní zdroje se přežije“, protože hrozby 21. století jako oteplování planety a vyčerpávání jejích zdrojů donutí „globální společnost ke spolupráci“.

Z nejistoty po nástupu globalizace se tedy konečně klubou nové představy. A všechny vycházejí z předpokladu, že světovou politiku ovlivní především soutěž států ve snižování jejich závislosti na ropě a soutěž ve zvyšování jejich civilizační vyspělosti. Není proto náhodou, že Respekt se věnuje ve dvou stěžejních textech právě tématům, která s touto soutěží úzce souvisí.

Jedním z nemnoha Čechů, kterého právem těší nárůst cen ropy, je pan Jaromír Vegr. Prodej jeho aut na elektřinu se totiž konečně rozjíždí. A pokud je v Česku někdo, kdo s čistým svědomím může doma plýtvat elektřinou, potom je to pan Jakub Mottl. Má ji zadarmo – ze slunce. Tito dva vizionáři mají o budoucnosti energetiky, na rozdíl od vlády, už jasno (str. 1036–41).

Civilizační vyspělost se dnes ale měří také naší schopností orientovat se v informacích. Česko k ní konečně udělalo jeden z důležitých kroků, když rozšířilo svůj veřejný prostor o digitální signál pro nové televize (str. 16–19).

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení vám přeje

MARTIN M. ŠIMEČKA

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2008 pod titulkem Editorial