Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa

Podle studie francouzských vědců už bylo limitů lidských možností ve většině sportů dosaženo. Jejich další překračování je možné jen za cenu sebezničení nebo dopingu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Hnízdil - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Jan Hnízdil - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jan Hnízdil

lékař, publicista

Podle studie francouzských vědců už bylo limitů lidských možností ve většině sportů dosaženo. Jejich další překračování je možné jen za cenu sebezničení nebo dopingu. Sportovec obvykle začíná kariéru jako zdravý a invalidou se kvůli němu stává. Atletické hvězdy se průběžně s něčím léčí, desetibojaři Šebrle a Dvořák nejčastěji se svalovými zraněními nohou. Oscar Pistorius má proti nim paradoxně výhodu. Achilovky, kotníky ani lýtkové svaly jej bolet nemohou. Jako invalida kariéru začíná. S jeho účastí na OH nemám problém. Na startovní čáře se totiž potká jen s dalšími potenciálními invalidy.

Lukáš Pollert

lékař, kanoista

Myslím si, že IAAF pravděpodobně zjistila, že tyto konkrétní karbonové protézy nejsou výhodnější než obě zdravé končetiny, a nejsou tedy technickým dopingem. Zjistila to podle současných biomedicínských, anatomických a jiných znalostí. Když v budoucnu zjistí něco jiného, tak se taky podle toho zachová, a tedy doporučí, či zakáže účast na tzv. normální olympiádě. Osobně si myslím, že tento sportovec bude mít v tomto případě stále handicap.

Jiří Ježek

cyklista, paralympionik

Pistoriusovi to ze srdce přeji, závodit na olympiádě byl jeho dlouholetý sen. Chápu jeho touhu, dosáhl maxima ve sportu handicapovaných a chce jít dál, na olympiádu. Kdyby mi to můj handicap dovolil, stál bych o to určitě také. Start Oscara Pistoriuse na olympiádě bude znamenat podporu sportu handicapovaných, a to je dobře. Myslím si ale, že nepůjde o průlom, protože na to, aby handicapovaný sportovec mohl závodit na olympiádě, musí patřit ke špičce. A takových, kteří jsou schopni závodit s nepostiženými, je na světě opravdu málo.

Lenka Marušková-Hyková

střelkyně

Jsem ráda, že Oscar má zájem se probojovat na olympijské hry. Bude to jistě motivací pro mnoho dalších občanů s tělesným postižením. Je to jedna z cest, jak by se tito lidé mohli začlenit do normálního života. To, že Oscar může startovat na závodech se zdravými sportovci, a tím splnit limit pro Peking, povzbudí mnoho zlomených lidí a věřím, že jim to po psychické stránce pomůže.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].