Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hvězda v mlze

Johanssonová před dvěma lety ohlásila plán vydat desku. Další konkrétnější zprávy mohly přinést rozporuplné pocity. Deska písní Toma Waitse – není to sázka na jistotu?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Elfí víla se sirupem proti chrapotu. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Elfí víla se sirupem proti chrapotu. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

„Moje dítě Johansson, to má buňky na šanson,“ zpívá Ivan Mládek v jedné staré písničce. Teď už konečně víme o kom. Písňové album jedné z hereckých ikon dneška, Scarlett Johanssonové, lze vnímat jako víc než jen povyražení celebrity. Herečka se totiž obklopila muzikanty, kteří mají co říct.

Známosti tam dole

Scarlett Johanssonová, kterou už v osmnácti proslavil film Ztraceno v překladu, působila přes svou plakátovou krásu vždycky jako herečka s vkusem. Má sice za sebou několik ambiciózních propadáků (sci-fi Michaela Baye Ostrov), ale páteř její kariéry pokrývají samé zajímavé spolupráce, životaschopné jako zábava i filmová výpověď – ať už to jsou snímky bratří Coenů, Woodyho Allena, Sofie Coppolové či Christophera Nolana.

Johanssonová před dvěma lety ohlásila plán vydat desku. Další konkrétnější zprávy mohly přinést rozporuplné pocity. Deska písní Toma Waitse – není to sázka na jistotu? Jako slibná záruka čerstvého pohledu však znělo jméno producenta a kapelníka projektu: stal se jím Dave Sitek z progresivní kapely TV On The Radio. Scarlett se s ním shodla na vizi, že by hlas z alba měl znít „jako elfí víla, když zrovna užívá sirup proti chrapotu“.

Když Sitek přivedl ještě kytaristu od newyorských postpunkerů Yeah Yeah Yeahs, bylo zřejmé, že Johanssonová si chce užít malé hudební prázdniny s kapelami,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].