Často hledáte, jak…
Obálka vydání 21/2008
21/2008 • 17.–24. 5. 2008

2008/21

Kultura

Alois Nebel: Řízek roku

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Nudíte se? Kupte si port

Jan Gregor

Přijde vám váš život k uzoufání nudný? Pokud byste se ocitli ve fiktivním světě nedaleké budoucnosti filmu eXistenZ (1999), lék proti ubíjející rutině všedních dnů by byl nasnadě.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Peklo v Bruggách

Jan Gregor

Nápad na příběh filmu V Bruggách se Martinu McDonaghovi vylíhl v hlavě při víkendovém výletu do malebného belgického města.

Malířka opravdových žen

Jan H. Vitvar

V kraji to není obvyklé: hned čtyři z šesti posledních laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého byly ženy. Soutěž, která hodnotí to nejlepší ze současného výtvarného umění, vysílá v tomto ohledu do Česka důležitou zprávu: alespoň v téhle profesi tu panuje jistá genderová vyrovnanost, kdy vás před odborníky nelimituje, že jste se narodily jako zástupkyně pohlaví nazývaného přezíravým přívlastkem „slabé“.

Hvězda v mlze

Pavel Klusák

Johanssonová před dvěma lety ohlásila plán vydat desku. Další konkrétnější zprávy mohly přinést rozporuplné pocity. Deska písní Toma Waitse – není to sázka na jistotu?

Zmatek v lidských hlavách

Jaroslav Formánek

Hlavní osoba Drábkovy knihy má paměť, své kořeny, jež čas od času svým společníkům manifestuje proudem vzpomínek na dětství a dospívání. Což ale vůbec neplatí o zbývajících protagonistech.

Poetický útok na klišé

Magdaléna Platzová

Stylisticky vyzrálý a myšlenkově velice čerstvý román je především výzvou k pokusu o vymanění se ze zatuhlých a nepříjemně lepkavých vrstev každodenní skutečnosti. Je snahou po úniku do úrovní, kde vane svěží vzduch, kde věci a lidé získávají nová neopotřebovaná jména a s nimi i nevinnost.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Vězeň vězni vlkem

Michal Frankl

V českém překladu konečně vychází objemná třídílná studie H. G. Adlera (1910–1988) věnovaná terezínskému ghettu. S nemalým zpožděním, vždyť její první vydání v němčině se datuje do roku 1955.

Démon kolektivní správy

Magdaléna Platzová

Sedíte jen tak s kamarády. Oheň hoří, kytara drnká. Zpíváte – třeba starého Nohavicu. Najednou to v křoví zapraská a vy sebou trhnete.