Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zmatek v lidských hlavách

Hlavní osoba Drábkovy knihy má paměť, své kořeny, jež čas od času svým společníkům manifestuje proudem vzpomínek na dětství a dospívání. Což ale vůbec neplatí o zbývajících protagonistech.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Na první pohled se tu nic zvláštního neděje. Nebo lépe řečeno nic konkrétně zvláštního. Náhradní služba Miroslava Drábka (1968) je hutným verbálním gulášem, kde se nesourodé hlasy neustále vrství, překrývají. „Mně se líbí Mikulášek, protože chlastá a má smysl pro humor.“ Chlupáč: „Není nad scénku vyplutí.“ Urban: „Přístup ke kanceláři, protože v ní vypadáte jako taková malá rodinka.“ Jiřina: „Já mám rád scénu v bordelu!“ Jirous: „Fotbal!“ Bogana: „Scéna s Vaňkem, když chce vystoupit z lodi, a ostatní ho nepustí zpátky domů.“

Tyto krátké cáry a střípky řeči čtenáři brzy naznačí, že jde o zkoušku divadelní hry amatérské herecké party. Obsah představení není důležitý, tak jako scéna, kde budou vystupovat. Z textu je patrné, že nejde o klasický divadelní soubor se svým sálem. Zkouší se i hraje všude, kde je to možné.

Jednu z podstat divadelního světa to však nemění. I v rámci tohoto zvláštního ansámblu se totiž intrikuje kvůli rolím, pomlouvá se, nadává, práská dveřmi, lež střídá pokrytectví, slzy vzteku se rychle mění v naději, ve sny o lepší budoucnosti. A všichni současně touží hrát toto divadlo, podílet se na něm, být při tom. Analogii se životem se čtenář nevyhne. Ostatně Drábkova kniha začíná manifestem o obecných lidských vlastnostech, touhách i obavách.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].