Často hledáte, jak…
Obálka vydání 22/2008
22/2008 • 24.–31. 5. 2008

2008/22

Kultura

Alois Nebel: Šneci pro Polsko

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Zamilován do mrtvoly

Jan Gregor

Jako o snovém přízraku zpíval o titulní postavě nejen Frank Sinatra. Hudební téma Davida Raksina z filmu Laura zlidovělo, ale prachem nezapadal ani samotný kriminální příběh z roku 1944.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Návrat kamaráda do deště

Jan Gregor

Čtvrté pokračování série o Indiana Jonesovi vzbuzovalo nervózní očekávání. Asi jako sraz se starými dobrými známými, které jste dvacet let neviděli.

Pach legálního aerosolu

Jan H. Vitvar

Byla to hodně drahá legrace: soud minulý týden rozhodl, že streetartový výtvarník David Brudňák, který si říká Roman Týc, musí zaplatit bezmála 150 tisíc korun za to, že loni vyměnil sklíčka na pražských semaforech za vlastní obrázky.

Když jde o vilu

Magdaléna Platzová

Průčelí vily s antickými sloupy, stromy, zahradní nábytek. Dvacet postav pozvolna zalidňuje scénu. Hra, s níž se Václav Havel skoro po dvaceti letech vrací k divadlu, se zdánlivě od jeho starších kusů příliš neliší. Jen uvnitř se něco změnilo.

Ohnisko duševní choroby

Kateřina Rudčenková

Tyrolský dramatik Felix Mitterer (1948) patří momentálně v Rakousku k nejhranějším autorům. Také na českých scénách byl několikrát uveden, v současné době je na repertoáru Divadla Rokoko jeho hra V jámě lvové.

Normalizace pohledem psa

Ladislav Nagy

Snídaně se psem Jiřího Dědečka (1953) usiluje o něco, co většinou bývá tématem dlouhých epických vyprávění: zachytit určitý dějinný úsek na příběhu jedné rodiny nebo několika generací jednoho rodu.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Magorovo srdce

Magdaléna Platzová

Ivan Martin Jirous nejenže není nositelem žádných oficiálních řádů a vyznamenání, on dnes od státu nedostává ani řádný důchod – nemá na to „odpracováno“ dost let.

Opulentní i velkorysé Cannes

Tereza Brdečková

Plejády snobů, limuzíny, opulentní hostiny a soukromé pláže střežené ochrankou. Na druhé straně zprávy o katastrofách v Barmě a Číně a filmy plné strádajících lidí, chudoby a válek.