Často hledáte, jak…
Obálka vydání 23/2008
23/2008 • 30. 5. – 6. 6. 2008

2008/23

Kultura

Novinky

Respekt

Ruská revoluce v roce 1917 změnila politickou, hospodářskou i kulturní situaci v mnoha zemích. Filozofická fakulta MU v Brně uspořádala roku 2007 konferenci a její příspěvky byly shrnuty do této knihy.

Nešika u moře

Jan Gregor

Tatiho přínos filmové historii je hlavně v jeho originální filmové řeči. Rozvolnil strukturu vyprávění – Prázdniny pana Hulota jsou spíše sérií nenavazujících scén než lineárním příběhem –, a ukázal tak cestu francouzské nové vlně.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Rodačka z Istanbulu Renée Levi (1960) vyrůstala a žije v Basileji. Vyjadřuje se především pomocí sprejů, kterými vytváří podmanivé prostorové obrazy zářící fluorescentními barvami.

Hudba

Pavel Klusák

Americké duo vynalézavých, manuálně zručných a společensky kritických elektroniků se tentokrát soustředí výhradně na starožitné analogové syntezátory. Naživo je přivezou do pražské Archy, kde vystoupí v rámci Festivalu Stimul.

Alois Nebel: Vojna není kojná

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Soud nad Bohem

Jan Němec

Elie Wiesel napsal hru Šamhorodský proces. V české premiéře ji uvedlo brněnské Divadlo U stolu, známé a výjimečné nekompromisně existenciálním repertoárem.

Dlouhý poločas rozpadu

Tereza Brdečková

Režisér oslovil Karla Cudlína, aby v Balutech fotografoval. A ukázalo se, že Cudlín byl v Balutech fotit už několikrát a nepochopitelně se se Štinglovým štábem míjel. Výsledkem spolupráce Štingl–Janek–Janková–Cudlín je unikátní audiovizuální projekt nazvaný Ghetto jménem Baluty.

Zápotocký měl sloní uši

Jan H. Vitvar

Malíř Tomáš Císařovský (1962) se raději obrací do minulosti. Není to ovšem žádný staromilec. Své historické výjevy sice označuje za „prodestilovanou realitu“, ale při destilování ze skutečnosti neodstraňuje tíživé vzpomínky, aby je nahradil shovívavým sentimentem. Spíš naopak.

Krtci na denním světle

Tomáš Weiss

Antologie jsou vždycky příležitostí představit málo známé nebo neznámé tváře. Aby ale v českých zemích vznikla antologie francouzských básníků, kteří jsou i ve Francii neznámí, to je něco mimořádného.

Jezuita objevuje Moskvu

Viktor Šlajchrt

Davidova zpráva zaujme už svým věcným, překvapivě moderním stylem.

Drogy a porno to nezachrání

Marta Ljubková

Stojí zato podívat se na to, co mají knihy, které najednou a pod společným reklamním sloganem „nová česká próza“ vydalo nakladatelství Argo, společného. A že něco společného mají, je jasné hned po několika stránkách.

Česká hudba vlastním nákladem

Pavel Klusák

Jak může v takovém čase postupovat muzikant, který chce nabídnout posluchačům novou nahrávku? Mnozí si ji prostě vydají sami: ať už přes internet jako popoví Ohm Square nebo na půvabně anachronickém vinylu jako laureáti letošní ceny Anděl Birds Build Nests Underground.