Často hledáte, jak…
Obálka vydání 24/2008
24/2008 • 7.–14. 6. 2008

2008/24

Kultura

Alois Nebel: Fotbal

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Sága nezakotveného nomáda

Jan Gregor

V pětatřiceti letech toho dosáhl víc než mnoho talentovaných režisérských jmen za celou kariéru. Zázračné dítě současného filmu Fatih Akin má zatím na kontě pět celovečerních filmů a poslední dva významně bodovaly na nejprestižnějších světových festivalech.

Výstavy

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Popelky z Vogue

Jan Gregor

Oslava ženského přátelství jako jediné bóje v rozbouřeném moři životních nejistot je hlavním poselstvím celovečerní verze seriálového fenoménu Sex ve městě.

Pomsta neznámého dýdžeje

Pavel Klusák

Nějaký čas se v Česku téměř nevytvářely klipy: televize neměla pořady, v nichž by je diváci mohli vidět. Situaci radikálně proměnil internetový YouTube, masově sledovaný archiv videí z celého světa. Není tedy divu, že první odbojný mix, vymezující se proti pražskému radnímu Milanu Richterovi, měl podobu videoklipu

Grázlové v národním týmu

Jan H. Vitvar

Projekt skupiny Guma Guar na portrétech Mrázka, Barkové, Krejčíře či Koženého oznamoval, že i tihle grázlové jsou „v národním týmu“, že i oni jsou pro olympiádu v Praze.

Na Mallorce bylo levněji

Jovanka Šotolová

Patří to k záhadám české ediční politiky: proč nejznámější esejistická kniha Georgese Bernanose Velké hřbitovy v měsíčním svitu z roku 1938 vychází česky až dnes?

Spojené státy evropské

Erik Tabery

Ještě dnes se vedou debaty o tom, jestli vůbec nějaká střední Evropa existuje, respektive jestli země v ní se nacházející něco spojuje. Historik Miroslav Jeřábek přináší důležitý argument, který připomíná základy této diskuse.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Zahrada tajných slastí

Jan Němec

Roland Barthes se právě vracel z oběda s budoucím prezidentem Françoisem Mitterrandem. Kousek od Sorbonny vstoupil do vozovky, aniž by se rozhlédl, a srazila ho prádelenská dodávka. O měsíc později zraněním podlehl. Takto prozaicky skončilo jedno z velkých intelektuálních dramat poválečné Francie.

Nenahráváme

Magdaléna Platzová

Po sporech kolem pražské kulturní politiky a petici za odvolání šéfa Národní galerie se bouře nevyhnuly ani hudebnímu festivalu Pražské jaro. Česká filharmonie – naše nejprestižnější hudební těleso – na něm sice v minulých dnech hrála, ale žádný z jejích koncertů nesměl být nahráván ani přenášen rozhlasem nebo televizí.