Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Zapomenutý generál Ečer

Základna u Murmansku pomohla nacistům při útoku na Norsko. Sovětská NKVD měla participovat při konečném řešení, snížit účast Židů ve státní správě, omezit jejich působení v kultuře a vzdělávání. V letech 1940 a 1941 Rusko zásobovalo nacisty obilím a ropou. Molotov odsoudil boj proti nacismu jako zločin

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jana Hybášková - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Jana Hybášková - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jana Hybášková

(1965) je poslankyní Evropského parlamentu, členkou jeho výboru pro zahraniční záležitosti a podvýboru pro bezpečnost. Byla velvyslankyní ve Slovinsku a v Kuvajtu, jako arabistka se věnuje Blízkému východu. O svém působení v Kuvajtu a o invazi do Iráku napsala knihu Čekání na válku (2004).

Víte, že německé bombardéry byly při útoku na Polsko naváděny podle signálů sovětských rozhlasových stanic? Základna u Murmansku pomohla nacistům při útoku na Norsko. Sovětská NKVD měla participovat při konečném řešení, snížit účast Židů ve státní správě, omezit jejich působení v kultuře a vzdělávání. V letech 1940 a 1941 Rusko zásobovalo nacisty obilím a ropou. Molotov odsoudil boj proti nacismu jako zločin.

Víte, že stále žijí muklové, kteří byli vězněni v nacistických i komunistických vězeních? Václav Vaško, vězněn v roce 1944 gestapem, v letech 1953 až 1960 na Pankráci, v Jáchymově, v Leopoldově, na Mírově. Důvodem prvního uvěznění bylo členství v katolické Rodině, důvodem druhého byl katolicismus. Odpor ke křesťanství je nepopiratelným spojníkem obou ideologií.

Víte, že za střídavě komunistické a nacistické okupace zmizelo z Litvy více než 15 procent populace, Lotyšsko přišlo o 780 000 obyvatel, Estonsko o 100 000? Okupaci Litvy odsouhlasil německý velvyslanec v Moskvě během představení Labutího jezera. Tiskoviny litevských Rusů propagovaly Litvu bez Židů, s plným obdivem k wehrmachtu.

Víte, že v Bělorusku existuje místo, Kurapaty, kde je masový hrob s 30 000 až 100 000 popravenými v letech 1937 až 1941 NKVD?

Nemoc z východu

Víte, že Moravan generál Ečer byl jedním z hrstky právníků, kteří za války pomohli změnit mezinárodní právo? Dr. Ečer prosadil pojetí zločinecké organizace, poukázal na dobrovolnost vstupu a z toho vycházející irelevantnost následné povinnosti řídit se nařízením velitelů. Spoludefinoval zločiny proti lidskosti: vraždu, vyhlazování, zotročování, deportaci a pronásledování spáchané proti civilnímu obyvatelstvu z příčin politických, rasových či náboženských. Generál zemřel pár minut před zatčením StB, jeho dcera byla odsouzena k dvanácti letům.

Víte, že v naší zemi přes zákon o zločinech komunismu platí právní kontinuita, která nepřipouští označení komunismu jako zločinu proti lidskosti? Jedná se o individuální trestné činy, i když jde o účast ve zločinecké organizaci a odpovědnost velitelů. Tyto činy podléhají promlčení. Výrok Ústavního soudu o tom, že je potřeba právo vnímat v novém demokratickém kontextu umožňujícím diskontinuitu, není justicí používán.

Nacismus a komunismus jsou hrůzné ideologie, které vycházejí z destrukce vědy, překroucení biologických a sociologických teorií pro politické účely. Deportacemi, vraždami a zabíjením v zázemí, z důvodů náboženských a politických, naplňují skutkovou podstatu zločinu proti lidskosti.

Víte, že tato debata je v Evropě i u nás stále tabu? Zatímco západní Evropa nechce komunismus vnímat jako společné dědictví a marginalizuje ho jako nějakou východní nemoc, u nás naopak přetrvává přesvědčení, že to není tak špatná ideologie a že to jenom Stalin pokazil. Víte, že v našem parlamentu stále zasedá 29 komunistů?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2008 pod titulkem Zapomenutý generál Ečer