Často hledáte, jak…
Obálka vydání 25/2008
25/2008 • 14.–21. 6. 2008

2008/25

Česko

Volnost, rovnost, naděje a více angličtiny

Ondřej Kundra

ČSSD zveřejnila svůj „pozitivní program Naděje“ a vážně ohlásila odhodlání vést tuto zemi po příštích parlamentních volbách. A právě teď, ve chvíli, kdy je budoucnost koaličního kabinetu značně nejistá, nastává pravý čas pro získání orientace v tom, co nám socialisté nabízejí.

Pojďme si promluvit

Silvie Lauder

Vláda se potácí, její zásadní akce jsou kvůli rozšiřujícím se řadám koaličních rebelů buď dlouhodobě u ledu (církevní restituce), mají nejistou budoucnost (radar), nebo jsou rovnou odpískané (transformace fakultních nemocnic). Jakou má tedy Topolánkův kabinet strategii přežití?

Přece si nedám kolu

Martin Jazairi, Renate Zoeller

Že spotřeba alkoholu mezi teenagery neustále roste, ukazuje ve svém posledním českém vydání Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách ESPAD.

Bezdomovci a já

Vladimir Vedrashko

Hodně českých slov zní velmi podobně jako ruská, ale řada z nich má opačný nebo úplně jiný význam.

Tohle neuvidíte nikde jinde

Jan Brabec

Možná je to trochu přitažené za vlasy. Faktem ale je, že teprve herecké hvězdy dodaly dlouhé týdny trvající rebelii pražských divadelníků proti kulturní politice města tu správnou razanci. Magistrát nakonec otočil a přiznal divadlům peníze, které jim umožňují přežít.

Řekni ne základnám

Kateřina Čopjaková

Nečekaně úspěšná občanská iniciativa Ne základnám má rekordní výdrž. Před dvěma lety by asi nikdo nečekal, že volání po referendu o americkém radaru zaujme přes 100 000 lidí, kteří už podepsali petiční archy

Kultura

Alois Nebel: Smrťák

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Everest z rybářské vesnice

Jan Gregor

Tenhle šedesát let starý film sváděl renomované filmové odborníky k efektním bonmotům. Kritik Peter Johny Dyer označil snímek Luchina Viscontiho Země se chvěje (1948) za „Everest neorealismu“.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Zpěvák jako záporná postava

Pavel Klusák

Při koncertech mívá před ústy dva mikrofony: jako by v něm chtěli zpívat Jekyll a Hyde zároveň. Popové slávy se Mike Patton dotkl jako zpěvák funkmetalových Faith No More.

Nalezený ráj

Karolína Ryvolová

V Museu Kampa probíhá něco zvláštního. Pod názvem Ztracený ráj/Paradise lost se tu připomíná čistě romský pavilon, který měl loni premiéru na bienále v Benátkách.

Divadelní skauti na hlídce

Magdaléna Platzová

Primátor Pavel Bém minulý týden náhle radikálně otočil. Pozastaví transformaci pražských divadel, odloží narychlo vypsané konkurzy na jejich ředitele, doplatí rozdíly ve výši grantů a zruší dotaci na vstupenku. Není se čemu divit.

Víra, skepse a nákupy

Hana Ulmanová

Co se komu vybaví, řekne-li se Skotsko? Divoká příroda a nevlídné proměnlivé počasí, pohnutá historie promíchaná s mytologií nebo dobrá whisky? To vše sice má v románu Závěť Gedeona Macka své místo.

Jako Hurvínek válku

Jan H. Vitvar

Kdyby dějiny komunistického Československa nezkoumali historici, ale psychiatři, nejoblíbenějším zdrojem pramenů pro jejich výzkum by byl patrně vojenský archiv. Dochované plány Československé lidové armády pro boj s nepřítelem jsou totiž dokladem nebývale bujné fantazie vojenských stratégů.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Lepší časy pro kojence

Pavlína Brzáková

Když se novinářka Jean Liedloffová v 60. letech poprvé vypravila na expedici k venezuelskému indiánskému kmeni Yequánů, netušila, nakolik ji pobyt mezi nimi ovlivní. Každý ve skupině znal své místo, nikdo se necítil opuštěn a všichni se zdáli být šťastni.

Zrádci, srabi a hrdinové v ČT

Jan Gregor

Třídílná střihová dokumentární freska Rok 1968 Viktora Polesného zbavuje diváky odstraněni jakékoli iluze o politicích pražského jara. V květnu ji premiérově v hlavním vysílacím čase uvedla Česká televize.