Často hledáte, jak…
Obálka vydání 26/2008
26/2008 • 21.–28. 6. 2008

2008/26

Kultura

Výchova proti systému

Jan Gregor

Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce, kdo je jím ve čtyřiceti, nemá rozum. Slavný bonmot připisovaný Winstonu Churchillovi jako by vyjadřoval hlavní dilema, které řeší postavy německého filmu Občanská výchova (2004).

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Bláznivý král zvukově přesyceného „shoegaze“ rocku Kevin Shields po letech oživil kapelu a koncertuje.

Alois Nebel: Záda

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Samota a tělesná slast

Pavel Klusák

Bonnie Prince Billy patří k muzikantům, kteří si odbyli poctivou řádku let na nezávislé scéně jako hvězdy pro užší okruh publika.

Umění zabité uměním

Jan H. Vitvar

Jako když bezhlavě surfujete po internetu: pokud se člověk neřídí klíčovými slovy, může se v záplavě informací utopit. Právě tohle je největším problémem přehlídky Mezinárodní trienále současného umění 2008, kterou Národní galerie připravila v pražském Veletržním paláci.

Neurotik ve slušné formě

Jan Gregor

Allenovy nejnovější dva opusy – vražednická moralita Cassandra’s Dream (2007) a vztahová komedie Vicky Cristina Barcelona (2008) – se zatím v plánech zdejších distributorů neobjevují.

Prahipík jménem Caeiro

Tomáš Weiss

Pessoa rozhodně nebyl romanopisec ani povídkář, vlastně se kacířsky dá špitnout, že to nebyl žádný spisovatel. Pessoa, to je truhla plná rukopisů, které jsou jen postupně vynášeny na světlo

Dlouhá chapadla minulosti

Jaroslav Formánek

Kladení otázek – objevování odpovědí. Taková je základní osa mistrně napsaného příběhu o hledání minulosti, kterou sám vyprávěč nepoznal, ale je jí přesto osudově určován.

Novinky

Respekt

Dějiny Romů v uplynulých šesti stoletích. Na příkladech konkrétních osob a jejich životních příběhů autor ukazuje, jak Romové přišli v 15. století na Moravu, jak byli zprvu pronásledováni a vyhošťováni a později pozvolna více a více tolerováni.

Tajný tikot dvacátého století

Tereza Brdečková

Márai, autor vzdálený všem literárním experimentům, se nakonec sám stal experimentem osudu, médiem, skrze něž proudily skryté nálady a trendy dvacátého století. Jeho skoro tisícistránkové Deníky jsou jednou z nejdůležitějších knih, které u nás v posledních letech vyšly.

Chcete mě?

Jaroslav Formánek

Hůla začal od roku 1984 na vlastní pěst budovat nevýběrový Archiv výtvarného umění. České muzejní instituce by mu dnes takový poklad mohly závidět. Ale jak se ukazuje, o jeho úctyhodný počin nejeví žádný zájem.