Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Novinky

Dějiny Romů v uplynulých šesti stoletích. Na příkladech konkrétních osob a jejich životních příběhů autor ukazuje, jak Romové přišli v 15. století na Moravu, jak byli zprvu pronásledováni a vyhošťováni a později pozvolna více a více tolerováni.

RJÚ MURAKAMI: V POLÉVCE MISO

Přeložil Jan Levora, Argo, 200 stran

Jak dešifrovat příběh, ve kterém stříká krev a mozky z rozmlácených hlav? Mladík Kendži si vydělává tím, že provádí turisty labyrintem vykřičených domů a nočních barů – vyzná se v tomhle světě, zná se s dohazovači i s prostitutkami, ví za kolik, co a kde. Několik dní před Novým rokem si jej najme podivný Američan Frank. Hra na schovávanou, která se mezi nimi rozvine, má přitažlivost zejména díky podrobně popsaným detailům exotického nočního světa, který je při vší své zhýralosti pro Evropana stále nějak archaicky spořádaný. Nejde o klasický thriller, ale napínavé to je. Dálný východ se tu ústy trochu přemoudřelého chlapce z ulice Kendžiho kriticky vymezuje vůči Západu, přičemž zvrhlík Frank je přímo ztělesněním všech civilizačních zlořádů. Hororová parodie na americký sen. Obrázky jsou kladeny nenáročně – jeden za druhým, vlastně by to byl pěkný komiks.

JIŘÍ PAVLÍK: VÁCLAV FRANTIŠEK ČERVENÝ. DOBA, ŽIVOT, DÍLO

Torst/Aula, 245 stran

Pradědeček operní pěvkyně Soni Červené žil v 19. století a byl jedním z generace vlastenců, zakladatelů a objevitelů, do které patřili Náprstek, Klicpera nebo Tyrš. Zakládající člen pražské Umělecké besedy a hradeckého Sokola i divadla byl světoznámým výrobcem žesťových nástrojů, které sám také vynalézal. Z mateřské továrny v Hradci Králové je dodával do Rakouska, Pruska, Itálie, Španělska, Portugalska, Francie a Norska. Filiálky měl v Rusku i v Americe. Triumfoval na světových výstavách a také v kulturních dějinách zanechal nesmazatelnou stopu: jeho nástroje vstoupily svým originálním zvukem do partitur Richarda Wagnera a žijí dál i u Mahlera a Brucknera. Jeho vynálezy si však často nechávali patentovat jiní a po jeho smrti a smrti jeho synů jméno Červený úplně zmizelo z české kulturní mapy.

CTIBOR NEČAS: ŠPALÍČEK ROMSKÝCH MINIATUR. OSOBY A DĚJSTVÍ Z ROMSKÉHO DRAMATU, KTERÉ SE ODVÍJELO NA SCÉNĚ HISTORICKÉ MORAVY

Centrum pro studium demokracie a kultury, 120 stran

Dějiny Romů v uplynulých šesti stoletích. Na příkladech konkrétních osob a jejich životních příběhů autor ukazuje, jak Romové přišli v 15. století na Moravu, jak byli zprvu pronásledováni a vyhošťováni a později pozvolna více a více tolerováni. Popisuje vznik prvních romských osad a postupnou integraci, která byla násilně přerušena masovými deportacemi a vyvražďováním v nacistických koncentračních táborech. V textu zaznívají autentické historické prameny, vzpomínky pamětníků a je doplněn obrazovou dokumentací.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].