Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Diskuse s předsedou zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jiřím Papežem

Výběr z on-line rozhovorů.

Jak chcete docílit toho, aby si lidé více své půdy hleděli a udržovali pozemky?

Radek Zika

Dotace nejsou samozřejmě všelék. Někdy působí dokonce proti zdravé logice. Vztah k půdě byl bohužel zpřetrhán násilnou kolektivizací. Dodnes nejsou dořešeny restituce a řada lidí se nedostala ke svému, komunistickým režimem zabavenému, majetku. Chceme dát lidem šanci se svým majetkem hospodařit a nakládat, jak je normální v civilizovaném světě. K tomu kromě jiného přispějí i námi preferované pozemkové úpravy jasně definující hranice pozemků a jejich zpřístupnění.

Co se tedy od České republiky v rámci Unie chce? Půda pro biopaliva, nebo pro potraviny?

Václav Rychtář

To, jestli se na naší půdě bude pěstovat surovina pro biopaliva, nebo pro potraviny, je hlavně na rozhodnutí jednotlivých hospodářů. Nechtěl bych toto jejich rozhodnutí ovlivňovat státním zásahem, tedy dotacemi. Jsem rád, že se česká vláda rozhodla nepodporovat přímo a nad rámec pravidel EU výrobu biopaliv. Sám ambiciózní plán EU na výrazný podíl biosložky v pohonných hmotách v roce 2020 se nelíbí vládám v chudém rozvojovém světě.

Jaké „reformní“ kroky nás zemědělce tedy ještě tento rok čekají?

J. Pokorný

Určitý dopad reformy zemědělské politiky EU se projeví až po plném zavedení systému cross-compliance, tedy křížových podmínek. To je systém zaváděný v celé EU a nutící zemědělce dělat celou řadu opatření k ochraně vody, zvířat, životního prostředí apod. Pokud je nesplní, budou kráceni na dotacích.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2008 pod titulkem Diskuse s předsedou zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jiřím Papežem