Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kytice od rýpala

Pomenší břichatý padesátník v obleku vstupuje do květinářství a nechává si vázat kytici podle charakteru člověka. O pár minut později kytici na míru předává ženě, se kterou posléze stráví dva dny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Pomenší břichatý padesátník v obleku vstupuje do květinářství a nechává si vázat kytici podle charakteru člověka. O pár minut později kytici na míru předává ženě, se kterou posléze stráví dva dny. Tím mužem v obleku je písničkář Jan Burian a „jeho“ ženy jsou různé: popová zpěvačka a herečka Lucie Vondráčková, protiradarová aktivistka Ivona Novomestská nebo překladatelka a manželka premiéra Petra Paroubková. Vítejte v novém cyklu České televize Burianův den žen, který se vymyká běžné české televizní produkci.

Ono vymykání asi může za to, že mi v posledních týdnech několik lidí různých věkových kategorií a různého vzdělání řeklo, že vlastně neví, co si o tomto pořadu mají myslet. Má-li jim být líto natáčených žen a mají-li se smát vševědoucímu moralistovi, nebo mají-li Buriana obdivovat za jeho kritický přístup a smát se ženám mnohdy neschopným sebereflexe.

Základní Burianovou průvodcovskou úlohou je totiž vždy vyhmátnout nějaký ženin „problém“ a podrobit ji kritické palbě. Tak například hlavním tématem dílu s Lucií Vondráčkovou bylo to, jak studentka kulturologie filozofické fakulty může vytvářet hudební kýč. Burian se jí na to neustále dotazoval. Tento kritický přístup by měl v portrétovaných ženách (a v divácích) vyvolávat přemýšlení nad tím, co dělají. Ženské hvězdy české mediální scény se tak ocitají v situacích a rolích, na které nejsou zvyklé a ve kterých se mnohdy odkryjí více, než by chtěly. Cvičitelku Olgu Šípkovou Burian svými dotěrnými otázkami po smyslu jejího podnikání znervóznil natolik, že ze sebe se zajíknutím jen vydala „já už nemůžu“ a rozplakala se. Druhý den už nechtěla vůbec natáčet.

My, televizní diváci, obvykle vídáváme na našich obrazovkách líbivé bezkonfliktní osobnostní medailonky, a tak na nás může Burian v některých situacích působit jako příliš jednostranný prudivý hráč, mnohdy k ženám až neslušný. Pronikneme-li ale pod povrch jeho otázek, uvidíme člověka, který se skutečně snaží o natáčených ženách něco zjistit a který se nespokojí jen tak s nějakou odpovědí.

Přestože mi někdy vadí určitá Burianova těžkopádnost, myslím si, že se jedná o jeden z nejzajímavějších počinů České televize v poslední době – právě díky kritičnosti a nekorektnosti. Snad tedy ten rýpal zanechá v portrétovaných ženách i v divácích víc než jen ty krásné kytice vázané podle charakteru člověka.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].