Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Přece si nedám kolu

Že spotřeba alkoholu mezi teenagery neustále roste, ukazuje ve svém posledním českém vydání Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách ESPAD.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Fotografie: Je to prostě součást životního stylu. - Autor: Milan Jaroš

Je páteční večer a parta mladých lidí se prodírá zakouřeným lokálem. „Všechno místo zabrali prváci,“ procedí nespokojeně mezi zuby jeden z mládenců směrem ke stolu obleženému holobrádky s cigáry a půllitry, pak najde v rohu volné židle a hromadně objedná. Ani v jeho kroužku není všem osmnáct, ale na to se tady nehraje. Vrchní roztáčí pípu a roznáší panáky. Z vedlejšího gauče se táhne kouř marihuany. „Velký pivo je za třicet stejně jako trojka koly. To bych musela být blbá, abych si se svým omezeným rozpočtem kupovala limonádu,“ lakonicky pojmenovává situaci jedna z přítomných dívek představující se jako Julie.

Tohle je běžná hospoda pro mladé. Příjemně v ní sedíme, popíjíme a mluvíme o tom, že s alkoholem všichni začali někdy v osmé třídě. Od té doby někdo jen společensky srká, někdo se úmyslně opíjí. Pít musejí všichni, protože abstinovat by znamenalo sedět doma. Pije se hlavně pivo, ale také houba (víno s kolou) nebo tvrdý, záleží jen na výhodném poměru cena–účinek. Nejlépe se prý nakupuje u Vietnamců nebo Číňanů, a nikdo nepamatuje, že by mu kdokoliv dělal kvůli pití potíže.

Normální věc

Že spotřeba alkoholu mezi teenagery neustále roste, ukazuje ve svém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].