Často hledáte, jak…
Obálka vydání 20/2008
20/2008 • 10.–17. 5. 2008

2008/20

Kultura

Alois Nebel: Radio Sudety

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel.

Kdo neskáče, ten neskáče

Jan H. Vitvar

První velký úspěch slovenského hokeje. Ve finále Slováci stahují náskok Čechů, v čase 2.22 před koncem překonává Šatan Čechmánka a snižuje na rozdíl jediného gólu.

Výstavy

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy.

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Kolik mravenců odtáhne ledničku

Pavel Klusák

Když brněnské Květy před rokem přebíraly Anděla za album Kocourek a horečka (v žánru alternativy), měly za sebou dlouhou historii. Martin E. Kyšperský vytvářel písničky už s kamarády na základce.

Svatý Landa na Zlatém draku

Jan Němec

Píseň Daniela Landy spolu s jeho dalšími skladbami na podzim nejspíš zazní na prknech brněnského Národního divadla. V překvapivém spojení Landy s touto institucí je jistě kus ironie: kdo jiný by měl zpívat na pódiu Národního divadla než muž, který se už dvacet let tak výrazně fixuje na ideu národa?

Nikam nesmíš, jsi ženatej!

Tereza Brdečková

Slogany k filmu Kuličky uvádějí, že je o tom, jaké jsou ženy potvory. Možná to dobře působí jako reklamní trik, ale mužských portrétů je v Kuličkách debutující Olgy Dabrowské stejně jako ženských a jsou stejně zajímavé.

Život na horské dráze

Jiří Vančura

„Páchal neplechu za neplechou,“ orazítkoval Klement Gottwald v roce 1936 šéfredaktora Rudého práva Stanislava Budína (1903–1979), následně vyloučeného z KSČ.

Šavlí do lidí

Tomáš Weiss

Polka Dorota Maslowská (1983) se jako dvacetiletá stala literární hvězdou. Ve čtyřicetimilionovém Polsku si její debut Červená a bílá (česky 2004) koupilo přes 120 tisíc lidí.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Andrej neboli Nikolaj

Jaroslav Formánek

Esejista, noční hlídač, překladatel, kotelník, redaktor, domovník či vedoucí knihovny Kanceláře prezidenta republiky, nic ho nezměnilo. Stankovič se choval bezelstně a přátelsky na Pražském hradě, v hospodě čtvrté kategorie nebo při zasedání redakční rady.

S úctou, pusťte je

Magdaléna Platzová

Výbor pro vězněné spisovatele mezinárodního PEN klubu je vážně znepokojen současnými zprávami o zhoršujícím se zdravotním stavu a nedostatku zdravotní péče pro vězněné spisovatele.