Často hledáte, jak…
Obálka vydání 19/2008
19/2008 • 3.–10. 5. 2008

2008/19

Kultura

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Klíčová fotografická dvojice 90. let vstupuje po dlouhé pauze znovu na scénu. Vystavuje snímky strašidelné umělecké výzdoby Evropského parlamentu v Bruselu.

Most u Davle

Jan H. Vitvar

Třiašedesáté výročí konce druhé světové války oslavuje Nova po svém: vedle válečných dobrodružství holoubka Valianta a dobrého vojáka Švejka nasadila i snímky o lyžařských výkonech mimořádně extrémního primáta či o potížích sestry v akci.

Hudba

Pavel Klusák

Nejslavnější západoafrický hráč na loutnu kora (21 strun!), známý z nahrávek s Ali Farka Tourém, Ry Cooderem, Björk a Damonem Albarnem, hraje tentokrát sólově. Je to čisté, uklidňující, nezápadní. Popové publikum ocení, že si uprostřed hraní vzpomene na song od The Good, The Bad And The Queen.

Alois Nebel: Panna a netvor

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Poslední mohykán nezávislého rocku

Karel Veselý

Je všeobecně považován za nejdůležitějšího rockového producenta posledních dvaceti let, pracoval na zásadních deskách Pixies, PJ Harvey nebo Nirvany. Přesto má Steve Albini (1962) raději, když se mu říká obyčejně: zvukový technik.

Králové, důstojníci a stavitelé

Tereza Brdečková

Velké výstavy někdy vyprávějí příběhy přinejmenším stejně zajímavé, jako jsou exponáty. Expozice Moc a přátelství v berlínském muzeu Martin-Gropius-Bau dokumentuje politický a rodinný svazek mezi Romanovci a Hohenzollerny v letech 1800 až 1860.

Deprese nad krvavou pečení

Jan H. Vitvar

Lidé mají rádi příběhy. Rádi si je čtou a ještě radši se na ně dívají. Na tomhle principu je založen celý úspěch tvorby Gregoryho Crewdsona (1962), brooklynského rodáka, jehož fotografie visí v pražské Galerii Rudolfinum.

Kdo je a kdo není Rom

Magdaléna Platzová

U takové knihy se člověk musí ptát, komu je vlastně určená. Neromům, aby se něco dozvěděli o Romech? Romům, aby se něco dozvěděli sami o sobě? Odborníkům na romskou kulturu a zasvěceným nadšencům? Nejspíš těm posledním.

Ve špitálech a na pitevnách

Ladislav Nagy

Markýz de Sade. Jen málo postavám 18. století se dostalo takové pozornosti jako jemu. Surrealistům učaroval svým libertinstvím, postmodernistům svým myšlením, šílenstvím a předjímáním soudobé společnosti, milovníkům senzací zase svou výstředností a pověstí, která jej provázela.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Komunisti zas tak chytří nebyli

Martin Dobeš

O únoru 1948 u nás po roce 1989 nevyšlo mnoho knih. Václav Veber (1931), autor té nejnovější, je emeritním docentem ústavu světových dějin na Filozofické fakultě UK v Praze.

Za knižní pestrost

Tereza Brdečková

Pro každého, kdo čekal velkou kulturní akci, to byl zdrcující dojem. Alespoň na první pohled. Na veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti byla minulý víkend atmosféra jako na Matějské pouti či v zoologické zahradě. Vydýchaný vzduch, nedělní davy lidí s dětmi.