Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

ODS hledá směr

Už už se zdálo, že vláda padá na nos, když přispěchal Jiří Paroubek a pomohl jí opět na nohy.

Už už se zdálo, že vláda padá na nos, když přispěchal Jiří Paroubek a pomohl jí opět na nohy. Hlasování o nedůvěře vládě si skutečně šéf socialistů nemohl hůře načasovat, vždyť v úterý Mirek Topolánek zaznamenal téměř ostudnou porážku ve vlastní straně, když se jednalo o církevních restitucích. Nemusel ale naříkat dlouho, jen do poledne následujícího dne, kdy mu všichni koaliční poslanci i s oběma apendixy Melčákem a Pohankou vyslovili důvěru. Nemělo by to ale překrýt fakt, že se občanští demokraté skutečně trápí a vláda společně s nimi.

Tak už dost

Půlka volebního období je podle řady expertů nejhorší čas pro každou vládu. Koaliční strany si uvědomí, že čas na zásadní kroky mají už za sebou, ale přitom se toho moc nestihlo. Zároveň se už pomalu rodí myšlenky na další volby a na to, jak si zařídit přízeň voličů. Stává se tradicí, že v půlce volebního období začínají v koaličních stranách ujíždět nervy a přemýšlí se o útěku.

Proto jsme svědky drolení jednoty a výroků, které si jsou velmi podobné napříč stranami – Ludvík Hovorka (KDU-ČSL): „KDU-ČSL vznikala z nějakých myšlenek a teď je opouští, já je neopouštím. Není možné, abychom se jako strana točili o 180 stupňů podle toho, v jaké koalici se ocitneme.“Dana Kuchtová (SZ): „Neplníme program a neplníme ani to koaliční prohlášení tak, jak jsme slíbili.“ Jan Schwippel (ODS): „Opouštíme své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].